“colectiv” castiga Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar

“colectiv”, documentarul regizat de Alexander Nanau, a castigat Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar in cadrul celei de-a 33-a editii a galei European Film Awards si a fost nominalizat alaturi de “Another Round” si “Corpus Cristi” pentru distinctia LUX Audience Film Award.

”colectiv” este primul documentar românesc câștigător la European Film Awards. Fondată în 1988, Academia reunește peste 3,800 de cineaști din Europa.

LUX Prize a fost creat acum 13 de Parlamentul European pentru a sustine difuzarea filmelor europene. Cele trei filme finaliste vor fi subtitrate in cele 24 de limbi oficiale ale UE, astfel incat spectatorii din intreaga Europa sa poata viziona filmele nominalizate. Pana pe 28 aprilie, cand va fi desemnat castigatorul, publicul si deputatii din Parlamentul European vor vota online, ambele voturi contand 50%. LUX Audience Film Award este sustinut de Academia Europeana de Film, in parteneriat cu Comisia Europeana, Creative Europe si Europa Cinemas.

“colectiv” este propunerea Romaniei la premiile OSCAR® 2021, sectiunea “Cel mai bun lungmetraj international”. Este pentru prima data cand un documentar este propunerea Romaniei in competitia pentru premiile Academiei Americane de Film. In plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures si Participant, vor inscrie filmul si pentru sectiunea “Cel mai bun film documentar”. 

Filmul a obtinut titlul de cel mai bun documentar in cadrul mai multor festivaluri internationale de film, printre care “It’s All True”- Brazilia, “Hamptons International Film Festival”- SUA, “Docville”- Belgia, “DocAviv Film Festival”- Israel, “Zürich Film Festival”- Elvetia, sau “Luxembourg Film festival”- Luxemburg.

No Responses to ““colectiv” castiga Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *