Competitia Animest 15

Filmele incluse in Competitia celei de-a 15-a editii a Festivalului International de Film Animest exploreaza noi teritorii, reconfirmand puterea animatiei de a da viata celor mai profunde aspecte ale realitatii.

In perioada 9-15 Noiembrie, cele cinci titluri care vor concura pentru Premiul Animest pentru cel mai bun lungmetraj de animatie vor putea fi urmarite online din intreaga tara, prezentate prin intermediul transmisiunilor live chiar de creatorii lor, care si-au confirmat prezenta la discutiile cu spectatorii.

Vor putea fi urmarite online si 46 dintre cele mai bune scurtmetraje ale anului, dar si 37 de abordari curajoase incluse in competitia Student Film.

Kill It and Leave This Town a atras atenția criticilor imediat după premiera lui în competiția pentru Cel mai bun film de debut a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. O călătorie prin amintirile artistului Mariusz Wilczynski, filmul explorează relațiile interumane și durerea generată de dispariția celor dragi, impresionând printr-o estetică aparte.

Primul lungmetraj din cariera regizorului polonez s-a remarcat în acest an și la Annecy, unde a fost distins cu Premiul special al juriului. Experiențele personale au inspirat-o și pe Ilze Burkovska Jacobsen să recreeze atmosfera Războiului Rece, din perspectiva copiilor, în My Favourite War – un excelent documentar animat despre perioada comunistă a anilor ’80.

Filmul a fost proiectat în premieră la Annecy, unde în 2019 s-a remarcat și Zero Impunity, un documentar multimedia despre un subiect extrem de delicat și foarte rar abordat: violența sexuală sistematică, prezentă în zonele de conflict și în războaiele contemporane. Filmul regizat de Denis Lambert, Nicolas Blies și Stéphane Hueber-Blies reprezintă elementul central al unei întregi campanii globale de conștientizare a acestui fenomen revoltător.

Tot de la Annecy vine și The Nose or the Conspiracy of Mavericks (r. Andrey Khrzhanovsky), o adaptare inedită a nuvelei satirice ,,Nasul’’, scrisă de Nikolai Gogol. Regizorul dedică acest film pionierilor din artă – celor care au avut curajul de a se poziționa împotriva curentului, lucru pentru care au ajuns să plătească chiar cu propriile vieți.

Despre curajul de a fi altfel vorbește și lungmetrajul Josep (r. Aurel), inclus anul acesta în selecția Festivalului de la Cannes. O interpretare delicată a modului în care artistul spaniol Josep Bartoli a evadat dintr-un un lagăr de prizonieri din Franța, filmul „reprezintă o lecție valoroasă de istorie, oferită într-un moment important, în care numărul-record al refugiaților reprezintă nu mai puțin de 1% din populația lumii.” (Screendaily).

No Responses to “Competitia Animest 15”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *