“Dumnezeu exista si numele lui e Petrunija”, din 15 Noiembrie in cinematografe

Dumnezeu există și numele lui e Petrunija” – o comedie inspirata dintr-un caz realce spune povestea unei femei ce isi asuma controlul asupra propriei vieti dupa ce i se transmite in mod repetat ca nu valoreaza nimic – va avea premiera in cinematografele din Romania pe 15 Noiembrie 2019.

În Macedonia, de Bobotează, preotul aruncă o cruce de lemn în râu și bărbații se întrec să o găsească. Bunăstarea și prosperitatea sunt garantate celui care o recuperează. Petrunija, o fată simplă dintr-un oraș mic de provincie se scufundă în apă și reușește să apuce crucea înaintea tuturor celorlalți.

Concurenții ei devin furioși, iar implicarea unei femeiîn ritualul dedicat bărbaților stârnește o mare controversă în comunitate. Însă Petrunija nu renunță. A câștigat crucea și nu va renunța la ea.

Dumnezeu există și numele lui e Petrunija / Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrunija” (Macedonia, 2019, R. Teona Strugar Mitevska) a castigat doua premii la Berlinale 2019 si este unul dintre cele trei finaliste Lux Prize 2019, fiind inclus în lista EFA Feature Film Selection, filme recomandate pentru nominalizarea la European Film Awards 2019. Prezentat in avanpremieră la TIFF 2019 si in cadrul Festivalului Filmului European, filmul s-a bucurat de un real succes de public.

În fiecare an, pe 19 ianuarie, de Bobotează, în Macedonia are loc acest ritual al aruncării crucii în apă. În 2014, în orașul Stip,o femeie a prins crucea. Actul ei a fost consideratde către oamenii locului drept scandalos. În consecință, au încercat să recuperezecrucea de la ea, dar ea nu a renunțat. În ziua următoare a dat un interviu postului local,încurajând mai multe femei să sară pentrucruce în viitor. Ea a fost etichetată de către populație ca fiind o femeie <<nebună>>, <<deranjată>>.“ 

Teona Strugar Mitevska, regizor

No Responses to ““Dumnezeu exista si numele lui e Petrunija”, din 15 Noiembrie in cinematografe”

Leave a Reply

Your email address will not be published.