“Frate si sora”, din 6 Ianuarie in cinema

Din selecția oficială de la Cannes, Frate și soră / Frère et soeur, noul film al lui Arnaud Desplechin (Fantomele lui Ismael / Les fantômes d’Ismaël, Trei amintiri din tinerețe / Trois souvenirs de ma jeunesse), are premiera în cinematografe din 6 ianuarie, distribuit de Independența Film. Poveste despre secrete de familie și legături de sânge care nu mai pot fi ignorate, Frate și soră îi are ca protagoniști pe Marion Cotillard și Melvil Poupaud. În distribuție se regăsește și actrița Cosmina Stratan.

Alice (Marion Cotillard) şi Louis (Melvil Poupaud) sunt frate şi soră. Ea e actriţă, el profesor şi poet. De mai bine de două decenii, Alice şi-a urât fratele cu ardoare şi în tot acest timp nu s-au întâlnit niciodată. Dar iată că moartea părinţilor face ca reîntâlnirea să fie inevitabilă.

Prezent în România în această toamnă la Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, cineastul Arnaud Desplechin povestește într-un interviu acordat publicației Libertatea că nu a scris rolurile de la bun început pentru Marion și Melvil:

„Sunt prea superstițios și nici nu știu dacă vor fi liberi atunci când voi filma, dar am știut în timp ce scriam că rolurile sunt pentru ei. Discutasem cu co-scenarista Julie Peyr despre mulți actori care s-ar fi potrivit, dar decizia de a-i lua pe Marion și Melvil a venit foarte repede. Îmi amintesc seara când am terminat primul draft și Julie m-a întrebat: „Când vorbești cu Melvil?” „Chiar acum”, și i-am trimis un SMS. Dacă Melvil și Marion m-ar fi refuzat, nu știu ce aș fi făcut. Personajul lui Alice e foarte ambiguu. Ea e cea care urăște, dar e și obiectul urii lui Louis, însă am știut de la început că scenariul va fi în favoarea ei. De aceea aveam nevoie să lucrez cu o actriță în care și eu, și spectatorul să avem încredere, iar eu sunt de partea lui Marion în orice film o văd.”

Despre actrița Cosmina Stratan, care interpretează rolul Luciei, o româncă simplă, de la țară, imigrantă și sfătuitoare a lui Alice (Marion Cotillard), Arnaud Desplechin declară: „Nu pot uita jocul ei din „După dealuri”, filmul lui Cristian Mungiu care îmi place cel mai mult. Am cunoscut-o pe Cosmina când eram în pregătiri cu „Tromperie”, am vorbit atunci pe Skype, pentru că era pandemie și nu putea veni la Paris. Din cauza unui alt angajament pe care îl avea, nu a putut juca în „Tromperie”. Mi se pare una dintre cele mai bune actrițe din România.”

Frate și soră / Frère et soeur are premiera în cinematografe din 6 ianuarie, distribuit de Independența Film.

În următoarele luni, Independența Film va lansa în cinematografe Holy Spider (r. Ali Abassi) – premiera pe 27 ianuarie și Decision To Leave (r. Park Chan-wook) – premiera pe 17 februarie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *