NASTY, aplaudat la Cannes și în presa internațională

Documentarul românesc NASTY, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a avut joi, 23 mai, o proiecție specială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic din Europa. Pe covorul roșu, alături de tenismenul Ilie Năstase, au pășit regizorii Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu, producătorii Cosmin Hodor și Bogdan Crăciun, dar și tenismenii Boris Becker, Henri Leconte, Virginia Ruzici și fostul partener la dublu al lui Năstase, omul de afaceri Ion Țiriac.

Într-o sală plină cu sute de spectatori, Thierry Frémaux, directorul Festivalului de la Cannes, a introdus filmul cu entuziasm: „România este o țară mare pentru cinematografie, cum este și pentru sport. Cele două, filmul și sportul, merg foarte bine împreună. Memoria sportului este o memorie colectivă, care trăiește prin film și este transmisă astfel peste generații. Cei care îl cunosc pe Ilie Năstase știu că titlul documentarului, Nasty, este unul foarte potrivit. Acest sportiv a fost primul număr 1 din istoria clasamentului ATP și vreau să îl salut pe directorul ATP Andrea Gaudenzi, care este alături de noi în această seară. Filmul pe care urmează să-l vedem spune o parte din istoria tenisului, dar surprinde și o epocă extraordinară, diferită, în care Ilie Năstase a fost actorul principal”. Frémaux i-a invitat pe scenă pe Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu și Ilie Năstase.

La finalul proiecției, sala a aplaudat minute în șir. Ilie Năstase, vizibil emoționat, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru primire.

Documentarul românesc nu a trecut neobservat nici în presa internațională, unde a primit cronici pozitive. Publicația britanică The Guardian vorbește despre farmecul lui Năstase: „Unul dintre paradoxurile lui Năstase este faptul că, în afara terenului, el părea să fie foarte popular printre colegii săi profesioniști […]. Într-o perioadă în care sportul era mult mai prietenos și mai accesibil decât în prezent, Năstase a fost o figură plină de farmec, […] cu un exotism subliniat de moștenirea sa românească

NASTY este disponibil pe platforma MAX în România și în majoritatea țărilor europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *