Pelicam si Greenpeace Romania lanseaza Sunetele Padurilor: Padurea nu e un film mut
Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni Pelicam a ajuns la cea de-a șaptea ediție și va avea loc anul acesta intre 21 și 24 iunie, la Tulcea. Cel mai important festival de gen din tara revine cu o selecție proaspata de documentare de mediu apreciate la festivaluri internationale, dar și cu dezbateri, workshop-uri, concerte in cele cinci spatii de desfasurare Pelicam.
Una dintre noutatile acestui an este colaborarea Pelicam – Greenpeace Romania, care lanseaza o noua melodie folosind sunetele padurilor, parte din campania Padurea nu e un film mut, care va putea fi urmarită pe http://www.pelicam.ro/sunetele-padurilor și pe www.uncut.ro.
Uncut.ro este o platformă a Greenpeace România, realizată în parteneriat cu Kinecto Isobar București, care pune la dispoziția publicului un mix ambiental de sunete reale înregistrate în pădurile virgine din România, reunite în albumul intitulat Uncut. Această platformă face parte din campania de păduri a Greenpeace România, al cărei scop este acela de a promova un viitor în care să avem păduri mai multe și mai bune decât cele de astăzi.
“Conform singurei estimări oficiale realizate în 2005, în România aveam minim 220.000 de hectare de păduri virgine. Pentru că de atunci autoritățile nu au făcut nimic pentru salvarea acestui patrimoniu, Greenpeace România a coordonat în 2017 un studiu la nivel național care a arătat că încă există 300.000 de hectare de potențiale păduri virgine.
Pentru a le proteja este necesar ca fiecare pădure în parte să fie inventariată și înscrisă într-un registru numit Catalogul național al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România. Până atunci, cele mai valoroase ecosisteme ale României, casă a peste 13 000 de specii de plante și animale, sunt vulnerabile în fața indiferenței și lăcomiei. Uncut.ro este, așadar, un instrument prin care vrem să amintim atât cetățenilor, cât și autorităților, că este important să protejăm acest valoros patrimoniu național relevant la nivel european și mondial”, spune Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri şi biodiversitate de la Greenpeace România.
Festivalul are loc intre 21 și 24 iunie, dar pentru publicul din Tulcea Pelicam se intinde pe parcursul a doua saptamani, 11-24 iunie, și vine cat mai aproape de oameni. In parteneriat cu Cinemobilul, Pelicam pregateste o serie de proiectii in școlile din Tulcea, dar si in cartierele tulcene, unde oamenii pot viziona un documentar revigorant chiar langa casa lor.
Unul dintre filmele pregatite pentru proiectii este chiar Romania neimblanzita, cel mai important documentar romanesc de mediu din ultimii ani, lansat chiar in 2018, care prezinta frumusetea si salbaticia biodiversitatii din tara noastra, dar si pericolele care o pandesc.