Scurtmetrajul belgian Easter Eggs castiga Trofeul Animest 2021

Easter Eggs, productia belgiana semnata de Nicolas Keppens, a castigat Trofeul Animest la cea de-a 16-a editie a Festivalului International de Film de Animatie, prima organizata intr-o formula hibrid, atat in cinematografele din capitala cat si online, disponibila in toata tara. Odata cu aceasta distinctie, scurtmetrajul premiat se va inscrie automat pe lista de filme eligibile la Oscaruri, votata de membrii Academiei Americane de Film. Animest este singurul festival de film din Romania care propune filme pentru Oscar, incepand din 2017.

Alaturi de regizoarea si producatoarea Špela Čadež, Aneta Ozorek si Agnès Patron au desemnat Cel mai bun film studentesc al ediției. La confiture de papillons / Butterfly Jam (r. Shih-Yen Huang, Franța) le-a impresionat cu ,,o poveste personala al carei final le-a strapuns direct in inima’’. Două Mentiuni speciale in cadrul acestei sectiuni au fost acordate scurtmetrajelor Green (r. Karolina Kajetanowicz, Polonia) si Reduction (r. Reka Anna Szakely, Ungaria).

Distins cu Premiul Juriului Annecy, lungmetrajul La Traversée / The Crossing (r. Florence Miailhe) a cucerit juriul Animest si a fost desemnat Cel mai bun lungmetraj. Decizia a fost luata in unanimitate de artistele animatoare Joanna Quinn, Izabela Plucinska si Mélody Boulissière, care i-au oferit o Mentiune speciala regizoarei Michaela Pavlátová, creatoarea filmului My Sunny Maad. Aceleasi trei membre ale juriului au acordat Premiul pentru Cel mai bun film romanesc scurtmetrajului I Sit and Look Out (r. Gabor Balazs), o varietate de imagini reale si suprarealiste, ce reflecta probleme sociale intr-o forma artistica plina de imaginatie. Start a New Call, in regia lui Lucian Barbu, ,,o combinatie revigoranta de umor si spirit de observatie’’, a primit o Mentiune speciala in competitia dedicata scurtmetrajelor animate autohtone.

Maalbeek (r. Ismaël Joffroy Chandouti, Franța), ,,un film care gaseste imaginile perfecte pentru a contura o poveste care n-ar putea fi relatata in cuvinte’’, a castigat la această editie Premiul Competitiei Anidoc (cel mai bun documentar animat), in cadrul careia o Mențiune speciala i-a fost oferita scurtmetrajului rusesc Life’s a Bitch, regizat de Varya Yakovleva. In secțiunea Animusic, dedicată celor mai bune videoclipuri muzicale animate ale anului, marele premiu a fost cucerit de ‘Nights’ (interpretat de Jesper Ryom), in regia lui Mathijs Luijten. Nini Tuan, Claudia Ilea si Carla-Maria Teaha au oferit si o Mențiune videoclipului ‘Melancolia’ (interpretare Caravan Palace), semnat de artista Alina Popescu, din Romania.

Iubitorii de animație care au participat la proiecțiile organizate în cinema, dar și spectatorii care au urmărit filmele ediției pe platforma de streaming a festivalului și-au putut vota și la această ediție scurtmetrajul favorit. Premiul publicului, oferit în urma sutelor de voturi obținute, i-a fost acordat filmului britanic Affairs of the Art, regizat de Joanna Quinn, invitată specială Animest.16. În competiția de filme VR, premiul ediției a fost câștigat de Dislocation, realizat de Veljko Popović și Milivoj Popović, conform deciziei juriului format din Manu Weiss, Andreea Centea și Anna-Maria Popa.

Cel mai tânăr și totodată cel mai exigent juriu Animest a oferit premiul secțiunii Minimest scurtmetrajului francez Migrants, realizat de Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte și Zoé Devise. După o săptămână petrecută în compania îndrumătorilor din Incubatorul de Animație, Caterina Cherecheș, unul dintre cei 10 liceeni finaliști, a fost premiat în cadrul ceremoniei de sâmbătă seară. Programul educațional s-a încheiat și cu două mențiuni speciale, oferite participantelor Miriam Arvunescu și Alisa Vasiliu.

Balázs Orbán, the collector of legends, proiectul artiștilor Fazakas Szabolcs și Bálint Hunor a fost desemnat câștigător în programul Pitch, please!, recompensat cu o acreditare dublă pentru regizor și producător la CEE Animation Forum 2022 – evenimentul internațional la care participă anual cele mai importante nume din industria filmului animat. O mențiune specială i-a fost acordată proiectului Bean, realizat de Dragoș Andrei Dobai și Merve Dobai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *