’71 (2014)

Intr-o perioada in care toti ochii sunt atintiti pe musumulmani si pe fanatismul lor, crestinii par sa uite ca si ei au pacate. Cati oameni au fost omorati in numele crestinismului? Cati oameni si-au dat viata pentru a apara “credinta cea dreapta”? Cati oameni s-au omorat doar pentru a demonstra ca Dumnezeul lor este mai bun decat Dumnezeul altora? Chiar stau si ma intreb uneori cat de imbecili pot sa fie acesti oameni. Ce credinta poate sa fie aceea daca tu omori in numele ei?

Ce credinta iti da dreptul sa iei viata altcuiva? Ce credinta iti da dreptul sa te crezi mai bun decat un alt om care crede in altceva sau altcineva? Cu ce e mai diferit un crestin care omoara fata de un musulman care omoara? De ce va spun toate acestea? Pentru ca aceasta drama/thriller ne spune o poveste foarte interesanta, o poveste a irlandezilor care s-au omorat intre ei doar pentru ca unii erau catolici, iar ceilalti erau protestanti. Sigur, conflictul are “radacini” mult mai complexe, dar religia a fost un motiv principal.

Fanatismul nu are rasa, culoare sau religie. Fanatismul este o boala. Fanaticii sunt in stare sa faca orice, iar asta ii face extrem de periculosi. Daca credeti ca doar musulmanii au anumite probleme cu religia lor, urmariti acest film si o sa vedeti ca respectivele probleme sunt mult mai raspandite decat v-ati imaginat vreodata.

Povestea: Separat de colegii sai in timpul unei revolte de pe strazile Belfastului, un soldat britanic trebuie sa supravietuiasca in spatele liniilor inamice. Dezorientat, ranit, pierdut si fara ajutor, soldatul va avea “oportunitatea” de a cunoaste cu adevarat fata a conflictului din Irlanda de Nord. Daca va reusi sa supravietuiasca sau nu, ramane sa aflati singuri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *