TIFF la 20 de ani: Nae Caranfil primeste Premiul de Excelenta

Nae Caranfil, unul dintre cei mai iubiti regizori romani si un oaspete drag al Festivalului International de Film Transilvania, va fi distins cu Premiul de Excelenta la cea de-a 20-a editie (Cluj-Napoca, 23 Iulie – 1 August 2021). Regizorul este parte a istoriei TIFF inca de la prima editie, iar cel mai recent film al sau, comedia 6,9 pe scara Richter, a deschis festivalul in 2016. La TIFF 2021, in onoarea sa, va fi proiectat lungmetrajul sau de debut, E pericoloso sporgersi, intr-o copie proaspat restaurata in format 4K.

„Nu sunt părintele TIFF-ului  – nici n-aș fi avut cum! – dar un fel de unchi tot mi se pare că-i sunt. Am participat  la botezul lui în 2002 cu Filantropica; am sacrificat somnul câtorva sute de oameni prin avanpremiera în miez de noapte a lui Restul e tăcere în 2007; am testat Closer to the Moon ca work in progress în 2013; am celebrat 20 de ani de la debutul meu cu E pericoloso sporgersi cam tot atunci; în fine, am inaugurat ediția din 2016 în Piața Unirii cu 6,9 pe scara Richter…”, spune regizorul într-un mesaj transmis echipei TIFF.

In 2008, Nae Caranfil a regizat și unul dintre cele mai populare spoturi oficiale din istoria festivalului:

Filmele lui Nae Caranfil (n. 1960) au castigat premii si au umplut, de-a lungul anilor, salile de cinema din Romania. A debutat in 1993, cu E pericoloso sporgersi, in secțiunea Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, a continuat cu Asfalt Tango (1995), o comedie cu Charlotte Rampling, apoi cu Dolce far niente (1998), cu Giancarlo Giannini, François Cluzet si Marguerita Buy in distribuție, selectat la Karlovy Vary. Filantropica (2002), un mare succes de public si de critica, a fost urmat de filmul de epoca Restul e tăcere (2007), premiat cu noua trofee Gopo si propus de Romania la Oscar. In 2014, in Closer to the Moon, Caranfil a adus impreuna pe ecran vedete ca Vera Farmiga, Mark Strong si Harry Lloyd, iar doi ani mai tarziu a lansat musicalul 6,9 pe scara Richter, pentru care a compus si muzica, si versurile. 

Foto: Chris Nemes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *