Unde au dispărut bărbații de odinioară

Cine nu și-a văzut mamele (sau chiar bunicile, de ce nu) suspinând după bărbați ca Robert Redford sau decupând din revistele vremii poze cu Alain Delon? Odinioară, bărbații cu fața proaspăt rasă, zvelți, arătând de parcă au ieșit atunci de la frizer erau genul pe care să îl prezinți familiei la cina duminicală.  

Iar Cary Grant, cel care în 1966, la 62 de ani, avea să renunțe definitiv la cariera actoricească, era unul dintre ei. Unde mai pui că nu a jucat niciodată roluri negative. Înalt, atletic, cu simțul umorului, actorul din Șarada a avut totuși toată viața o singură mare iubire – rămasă, de altfel, neîmplinită – Sophia Loren.

Apoi a venit Robert Redford – și el un răsfățat al femeilor. Apreciat deopotrivă ca actor, regizor și producător, el este recunoscut și ca un participant fervent în campaniile sociale din cetatea filmului. De altfel, a rămas până în zilele noastre un model de frumusețe, de discreție și de bun gust.

Și dacă este să vorbim despre bărbați frumoși care au frânt inimile femeilor timp de generații, trebuie neapărat să-l amintim pe Sean Connery, cel care l-a jucat pentru prima dată pe celebrul agent 007. Se întâmpla în 1962, iar de atunci, grația și carisma actorului scoțian au făcut ca în 1989 să fie desemnat Cel mai sexy bărbat în viață, iar în 1999 Cel mai sexy bărbat al secolului. Ba chiar a reușit să facă numele celebrului spion britanic faimos în cazinourile lumii după ce a strâns o sumă colosală alegând (și câștigând) de mai multe ori consecutiv cu numărul 17.

Apoi, a venit rândul generațiilor mai tinere de cuceritori. Deși schimbarea spre stilul rebel începuse deja de prin anii ‘60, când Alain Delon făcea furori alături de Claudia Cardinale în Leopardul (1963). Tot actorului francez recunoscut pentru rolurile de seducător intangibil i s-a întâmplat chiar să fie refuzat de către Vivien Leigh într-un film pe motiv că era… prea frumos. Iar în generațiile anilor ‘90 și 2000, rolul de rebel seducător i-a revenit frumușelului Johnny Depp, cel care a făcut senzație în pielea căpitanului Jack Sparrow din seria Piraților din Caraibe și care a fost desemnat în 2003 și 2009 Cel mai sexy bărbat în viață.

 Însă cel care a reușit performanța de a fi primul desemnat Cel mai sexy bărbat în viață de două ori (în 1995 și 2000) este cel fără de care lista de bărbați frumoși nu ar fi completă – Brad Pitt. Totuși, neavând doar o față frumoasă și atât, rolurile sale versatile și adesea foarte solicitante fac din el un actor apreciat și căutat.  

Identificat adesea cu rolul personajului care l-a făcut celebru (vampirul Edward din saga Twilight), Robert Pattinson a (re)trezit în publicul feminin atracția către personaje fantastice, supranaturale (rol interpretat cu succes și de Brad Pitt în Interviu cu un vampir, de altfel). El alături de Ryan Gosling au redefinit într-un fel imaginea bărbatului sexy al timpurilor actuale. Unul cu barbă, corp bine lucrat, dar și cu un soi de mister ce-l înconjoară și cu un aer rebel care, hai să fim sinceri, au cucerit de fapt dintotdeauna femeia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *