„Undeva la Palilula”, lansat in salile din Franta

Filmul „Undeva la Palilula”, al regizorului Silviu Purcarete, va avea parte de o lansare speciala in salile din Franta, la 10 ani de la premiera din competitia Festivalului de la Karlovy Vary si de la lansarea pe marile ecrane din Romania. Doua proiectii in avanpremiera sunt programate pe 11 si 16 septembrie, in prezenta regizorului, la celebrul Forum des images, in inima Parisului, in cadrul L’Etrange Festival.

Un coup de coeur pentru selectionerii L’Etrange Festival (8-19 septembrie 2021), care l-au descoperit recent, filmul a fost inclus in sectiunea dedicata regizorilor aflati la primele filme, Nouveaux Talents. Distribuit de ED Distribution, „Undeva la Palilula” va fi proiectat pe marile ecrane din Franta la finalul anului 2021.

In distributia filmului lansat in România in 2011 se afla nume mari scenei romanesti, precum Áron Dimény, George Mihaita, Constantin Chiriac, Razvan Vasilescu, Horatiu Malaele, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii.

România, anii ‘60. Serafim, un tânăr doctor, primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula, un orăşel pierdut undeva pe harta ţării. Palilula, un autentic “Macondo” oltenesc, e un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare; în spital, bolnavii sunt perfect sănătoşi, iar una dintre distracţiile lor preferate este să asiste la disecţiile de la morgă. Restul populaţiei e imbecilă şi fermecătoare, izolată pentru eternitate în beţie, petreceri şi orgii. Schimbările de regimuri politice, morţile, incendiile şi inundaţiile, nici una dintre aceste modificari majore, zguduitoare, ale lumii exterioare nu îi perturbă pe locuitorii Palilulei.

„Unic lungmetraj al acestui imens regizor de teatru, Silviu Purcărete, Palilula este un fel de Imperiul viselor, al lui Alfred Kübin, versiunea românească, pentru că și aici, ca și acolo, călătorul care intră în cetate pătrunde într-o altă dimensiune. Fabulă politică și fantasmagorie feliniană, Palilula îl angrenează pe spectator într-un carnaval populat de nebuni, prostituate și bețivi inocenți. Îndrăgostiților de explorări pe ritmuri kusturiciene, filmul acesta e făcut pentru voi. Orașul fantomă merge mai departe… Pură minunăție”, scriu selecționerii festivalului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *