Aveti mare grija cu roaming-ul

Dupa cum bine stiti, incepand din 15 iunie 2017 beneficiile nationale incluse in abonamente (minute nationale, SMS-uri naționale, MB internet pe mobil)/ofertele de pe cartele vor fi disponibile si în roaming, in tarile din Spatiul Economic European (Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein si Norvegia). Numai ca, si aici ar trebui sa fiti foarte atenti, aceste beneficii pot fi folosite in limita Politicii de Utilizare Rezonabila.

Ce inseamna asta?

1. Nu o sa puteti folosi tot traficul de internet inclus in abonament in Roaming. Acesta se calculeaza conform unei formule. Ar trebui sa gasiti aceasta formula pe site-ul furnizorului vostru de servicii.

2. Reglementarea europeana care se implementeaza din 15 iunie a fost gandita pentru turisti. Ca sa intelegeti, daca mergeti in vacanta de cateva ori pe an, nu o sa aveti probleme cu roaming-ul. Daca stati in afara tarii si vreti sa folositi un abonament din Romania, atunci da, o sa aveti ceva probleme. De ce? Pentru ca fiecare companie de telecomunicatii din Romania are dreptul are dreptul sa aplice o suprataxa in momentul in care aveti o utilizare excesiva a serviciului de roaming.

Cum poate determina o firma utilizarea excesiva a serviciului de roaming? Simplu. Ei vor analiza urmatorii indicatori:
– daca in ultimele 4 luni ati folosit mai mult cartela SIM in afara tarii decat in tara
– daca o cartela SIM s-a conectat predominant in Roaming, raportat la conectarea cartelei in tara
– daca ati cumparat si utilizat in Roaming mai multe cartele SIM
– daca ati folosit cartela SIM doar in Roaming

Ce va va afecteaza asta? Pe scurt, daca locuiti intr-o tara din UE, nu ar trebui sa va faceti un abonament in tara cu gandul ca o sa-l puteti folosi acolo ca aici . Sigur, o sa puteti face asta in primele 4 luni, dar dupa aceea o sa fiti taxati suplimentar.

Sa nu cumva sa aveti suprize prin Octombrie/Noiembrie, in momentul in care o sa va treziti cu un cost suplimentar. Informatia pe care o gasiti aici este pe site-ul ANCOM si pe toate site-urile furnizorilor de servicii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *