Classix in Art: apel de proiecte pentru sustinerea artistilor independenti

Asociatia Industrii Creative, organizator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al editiei 2021, Kaufland Romania, lanseaza programul de burse de creatie artistica Classix In Art in domeniile: muzica, arte vizuale si coregrafie.

Pentru ca pandemia a jucat un rol important pe parcursul ultimului an in abandonul scolar, in reprofilarea a numerosi lucratori si practicieni ai domeniilor creative, a artistilor, a creat o profunda stare de instabilitate financiara, iar masurile de ajutor au intarziat (si inca intarzie) sa apara in sectorul independent, demersurile acestui apel de proiecte vine ca o forma de suport si incurajare a practicii artistice. 

Bursele de creatie acordate in urma apelului au o valoare totala de 3000 EUR, cate 1000 EUR pentru fiecare domeniu, iar castigatorii il vor primi sub forma unui stipendiu lunar de 1500 de lei net, pe parcursul a trei luni de zile.  

Calendarul apelului de proiecte artistice: 

  • Lansare apel: 29 martie 2021
  • Deadline inscrieri: 30 aprilie 2021
  • Anunt bursieri: 7 mai 2021
  • Prezentare proiecte: 15 august 2021

Patricia Butucel, presedinte al Asociatiei Industrii Creative si director al festivalului Classix, plaseaza apelul Classix In Art si necesitatea acestuia in contextul actual: „A trecut mai bine de un an de cand pandemia a oprit activitatea artistica la nivel global, si din pacate, la noi in Romania, sprijinul catre artistii independenti intarzie sa apara. Ne dorim ca ei sa practice in continuare si vrem sa ii incurajam sa isi continue chemarea, incat sa nu fie nevoiti sa se reprofileze complet. Este important ca dupa aceste vremuri sa mai avem creativi printre noi. Insa pentru asta au nevoie de sprijin, iar noi suntem fericiti ca avem alaturi un partener care intelege aceste nevoi actuale si se implica in demersul nostru de ajutorarea artistilor afectati de pandemie”.

Cele trei domenii vizate de prezentul apel sunt: muzica, arte vizuale si coregrafie. Se pot inscrie tineri artisti, afectati de pandemie; liber profesionisti, artisti independenti, studenti, persoane fara un venit stabil si rezidenti in Romania. Artistii care doresc sa participe in cadrul prezentului apel vor prezenta o scrisoare de motivatie, un portofoliu de lucrari relevant pentru practica lor, precum si un proof of concept al proiectului propus. 

Tematica acestei sesiuni este „instinct”. La finalul celor trei luni de rezidenta creativa, artistii selectati vor prezenta cate un proiect relevant pentru sfera lor de interes si a practicii lor artistice. Se vizeaza proiectele care au un impact in comunitate si care pot contribui la revitalizarea vietii culturale. Lucrarile vor fi promovate in mediul online pe paginile festivalului si ale organizatorilor sai, iar daca situatia o va permite, in cadrul unor evenimente cu prezenta fizica organizate de Asociatia Industrii Creative. 

Inscrierile pot fi facute online, prin completarea acestui formular, pana la data de 30 aprilie 2021, orele 22:00. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *