Fundatia Vodafone si DreamLab cauta parteneri de cercetare in domeniul schimbarilor climatice

Fundatia Vodafone cauta parteneri de cercetare in domeniul schimbarilor climatice cu ajutorul carora sa extinda aria de aplicabilitate a DreamLab. 

DreamLab este o aplicatie specializata care permite accelerarea cercetarii stiintifice utilizand puterea de procesare combinata a smartphone-urilor inactive, sau aflate la incarcat. Aplicatia DreamLab a fost folosita pana acum pentru accelerarea studiilor pentru gasirea unor tratamente impotriva virusului COVID-19 in colaborare cu Imperial College London, dar si pentru cercetari legate de cancer cu Garvan Institute of Medical Research.  

Pana acum, aplicatia a inregistrat peste 2 milioane de descarcari in 17 tari, reteaua de telefoane inteligente creata prin intermediul DreamLab fiind echivalentul unui supercomputer virtual capabil sa proceseze miliarde de calcule fara a colecta sau divulga nicio informatie a utilizatorilor.  

In contextul in care Organizatia Natiunilor Unite a identificat schimbarile climatice ca fiind cea mai mare amenintare cu care se confrunta omenirea, Fundatia Vodafone cauta organizatii profilate pe cercetarea in domeniul schimbarilor climatice pentru a folosi puterea de procesare furnizata de DreamLab pentru analiza de date.

Pentru a se califica, organizatiile trebuie sa deruleze un proiect de cercetare climatica, compatibile tehnic cu DreamLab si care abordeaza o problema legata de clima identificabila in cele 17 tari care gazduiesc in prezent platforma DreamLab.

Organizatiile interesate sa devina parteneri ai Fundatiei Vodafone si DreamLab sunt incurajate sa viziteze: https://www.vodafone.com/vodafone-foundation/focus-areas/DreamLab-app#DreamLa-app-devineverde

DreamLab a fost lansata in decembrie 2018 pentru a sustine Imperial College London in cercetarea cancerului. Cu ajutorul DreamLab au fost analizate proprietatile a peste 8.000 de alimente din dieta zilnica, identificandu-se 110 molecule anti cancer inclusiv in portocale, varza si struguri.

A doua descoperire posibila cu ajutorul DreamLab au fost doua medicamente produse pentru tratarea altor afectiuni, dar care s-a dovedit ca pot fi folosite si in terapia anti cancer. Avand in vedere ca aceste medicamente sunt deja utilizate, aprobarea lor pentru utilizarea in combaterea cancerului implica costuri mai mici, mai putine riscuri, iar procesul este mai scurt decat daca ar implica dezvoltarea de medicamente complet noi.

Cercetarea realizata cu ajutorul DreamLab a fost inclusa  intr-o lucrare stiintifica publicata de Nature, iar cercetatorii de la Imperial College au lansat Hyperfoods Cookbook (Cartea de bucate a hiperalimentelor) cu 10 retete care includ alimente cu proprietati impotriva bolii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *