Rovinieta
O cheltuiala in plus pentru soferi va fi intotdeauna rovinieta. Nu este placuta, nimeni nu ar plati-o, dar din pacate este obligatorie. Si pentru ca nu era destul, s-au introdus rovinietele electronice, cele vechi urmand sa iasa din uz dupa expirarea termenului de valabilitate.
Cum sunt identificate aceste roviniete? Autoritatile au pus in functiune un sistem informatic de urmarire a autovehiculeleor pentru a verifica daca acestea au sau nu rovinietele respective, masinile urmand sa fie filmate in trafic. Ce inseamna asta ? Inseamna o amenda usturatoare pentru ca si acestea s-au marit !
Si pentru ca tot vorbeam de amenzi ele “incep de la 250 de lei si pot ajunge la 4.500 de lei, in functia de categoria masinii. Totodata, soferii sunt obligati si la plata unor despagubiri aplicate de administratorul drumurilor … care se incadreaza intre 28 de euro si 1.210 euro. ”
Pentru :
– autoturisme – intre 250 si 500 de lei
– vehiculele de marfa cu masa pana la 3,5 tone – intre 750 si 1.200 lei
– vehicule cu masa maxima de 7,5 tone si transport persoane cu maximum 23 de locuri pe scaune – intre 1.250 si 1.750 lei
– vehicule cu masa maxima de 12 tone si transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune – intre 1.750 si 2.250 lei
– vehicule cu masa mai mare de 12 tone si trei axe – intre 2.750 si 3.000 lei
– vehicule cu masa mai mare de 12 tone si patru axe – intre 3.000 si 4.000 lei
Despagubirile reprezinta o suma egala cu tariful pe un an, in functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila :
– autoturisme – 28 de euro,
– vehiculele de marfa cu masa pana la 3,5 tone – 96 de euro
– camioanele cu masa intre 3,5-7,5 tone – 320 de euro
– camioanele cu masa intre 7,5 si 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri – 560 de euro
– camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe – 720 de euro
– vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe – 1.210 euro
Dacă de banii din roviniete s-ar face un drum, două probabil nimeni nu ar mai comenta nimic. Nu se scot mulți bani din roviniete dar nici foarte puțini. Dar e tot degeaba, tot 10 kilometri de autostradă (defapt centură, acum nu ne încurcăm în detalii) se numără la sfârșit de an.
am luat de la ei. rovinieta se trimite prin email! e foarte tare! ah! si inca ceva! viniete de Ungaria tot acolo se gaseste! Enjoy!
@GiacomO Se pot spune foarte multe despre drumurile din Romania. In timp ce altii fac sute de km de autostrada intr-un an, noi de abia reusim sa facem 30-40 de km …
foarte util site-ul, nu stiam de el 🙂 barem mie imi expira in februarie, mai trag de timp pana atunci
Un site care intr-adevar te ajuta,excelent. Apropo, mi-a expirat rovinieta… trebuie sa iau alta…
si daca oamenii din maramures platesc rovinieta la fel ca cei din bucuresti de u ce maramuresenii au sosele asa de proaste?…ai Democratia mamii lor de jmecheri….
@ Mihai Cred ca in Bucuresti drumurile sunt mult mai proaste !
In Brasov, de exemplu, drumurile sunt foarte bune.
Nu stiu de ce toti platesc la fel. Poate pentru ca ar fi discriminare… Poate pentru ca ar fi mai putin de furat …
Nu se stie, dar se cerceteaza :).
utila informati. in alta ordine de idei, sunt convins ca multi,foarte multi ar plati…fara regrete in situatia in care ar observa si rezultate. la drept vorbind ati mai vazut undeva AUTOSTRADA cu indicatoare “Atentie! drum cu denivelari”????? singura vazuta de mine este A1-Bucuresti-Pitesti. si zau ca nu sti daca sa razi cu lacrimi sau sa plangi in timp ce te plesnesti cu pofta peste ochi….