Bookfest deschide un festival de carte la Târgu Mureș
Salonul de Carte Bookfest revine la Târgu Mureș cu o ediție spectaculoasă, bogată în evenimente: lansări de carte, dezbateri, întâlniri cu personalităţi de seamă și sesiuni de autografe. Între 26 și 29 septembrie, la Teatrul Național Târgu Mureș, îi puteți întâlni pe Radu Aldulescu, Dan-Liviu Boeriu, Denisa Comănescu, Dennis Deletant, Tudor Ganea, Octav Gheorghe, Ciprian Mihali, Radu Paraschivescu, Cristian Tudor Popescu, Cristian Preda, Bogdan Răileanu, Alexandru N. Stermin, Marian Tudor, Marius Turda, Cătălin Vasilescu, Cornel Sigmirean, Anca Șincan și mulți alții, unii dintre aceștia participând ca invitați pentru prima oară la Bookfest Târgu Mureș. Accesul publicului la toate evenimentele este gratuit, iar intervalul de vizitare este 10.00 – 20.00.
Nu trebuie ratate reducerile şi ofertele pe care expozanţii participanţi le vor avea pentru multitudinea de cărți prezente în foaierul Teatrului Național. Le veți găsi la standurile editurilor Andreas, Grupul Editorial Art, Avulon Press, Cartex, Corint, Curtea Veche Publishing, Garabontzia, Humanitas, Ink Story, Librarus Publishing, Litera, Napoca Star, Nemira Publishing House, Niculescu-Oxford University Press, Polirom, University Press – UMFST G.E. Palade Târgu Mureș.
Cea de-a IX-a ediție a Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureș se deschide oficial joi, 26 septembrie, la ora 12.00.
Seara de vineri, 27 septembrie, ne aduce două evenimente. Vom începe sub semnul beletristicii, de la ora 18.00, când scriitorul Dan-Liviu Boeriu și directoarea editurii Humanitas Fiction, Denisa Comănescu, ne vor prezenta două dintre noutățile editoriale, apărute în colecția Raftul Denisei – volumele Surori sub dogoarea Soarelui Răsare de Heather Morris și Fericitul cuplu de Naoise Dolan.
Începând cu 18.30, editura Humanitas ne invită la o dezbatere de actualitate, având ca punct de plecare lansarea cărții Ce vrem de la președintele țării? Ghid civic pentru alegătorii români, scrisă de Cristian Preda, Ciprian Mihali și Sorin Ioniță. Discuțiile vor fi purtate de Cristian Preda, Ciprian Mihali, Zoltán Rostás și Smaranda Enache, iar moderator va fi scriitorul Radu Paraschivescu.
Sâmbătă, 28 septembrie, va fi o zi bogată în evenimente, la care publicul bibliofil nu poate lipsi. Cunoscutul jurnalist și scriitor Cristian Tudor Popescu ne așteaptă la o întâlnire de gală, de la ora 12.00, o discuție pornind de la cel mai recent titlu pe care îl semnează la editura Polirom – Râsul dracului. Interceptări, informaţii desecretizate, autodenunţuri. „O carte cu un titlu afurisit…care conţine lumi postapocaliptice, texte de literatură pură, texte gnostice, texte despre scriitori, poeţi şi filme sau despre matematică și permutări”, după cum a caracterizat-o scriitorul Radu Vancu.
Senzația anului literar 2024, Ochii Monei, prezentat chiar de editorul cărții
Ora 13.30 ne aduce pe tărâmul științei prin intermediul noii cărți semnate de Cătălin Vasilescu, bestseller la Bookfest 2024, Dragul meu Wallace: Istoria zilei în care sir Charles Darwin și-a pierdut eleganța. „Dragul meu Wallace oferă – pe lângă reconstituirea impecabilă a unei pagini importante din culisele istoriei științei și din biografia lui Darwin – multe bucurii scriitoricești. Cititorii vor constata, între altele, că umorul și știința nu se exclud, iar povestea pasionantă a unei descoperiri poate deveni aproape detectivistică”, sunt cuvintele pe care scriitoarea Ioana Pârvulescu le-a ales ca să prezinte acest volum.
Alături de autor, la eveniment vor participa Alexandru N. Stermin și Radu Paraschivescu, iar lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.
Editura Humanitas Fiction propune spre lansare, de la ora 14.00, unele dintre cele mai spectaculoase apariții ale acestui an: Brooklyn de Colm Tóibín, Ochii Monei de Thomas Schlesser, Flăcările de Sophie Haydock și Nebunul păsărilor de Care Santos. Despre aceste romane ne vor vorbi Cristina Nicolae, Cristian Preda, Alexandru N. Stermin și Denisa Comănescu.
Începând cu ora 14.45, editura Humanitas revine pe scena evenimentelor. Primul pe care îl propune este lansarea volumului Aici locuieşte frica de Dan-Liviu Boeriu, apărut în colecția Memorii. Jurnale – „o rapsodie a fragilităţii, o ciaconă a pustiirii, un vals al lucidităţii împinse până în buza durerii,” după cum o descrie scriitorul Radu Paraschivescu. Acesta va fi prezent alături de autor și de Alexandru N. Stermin pentru o discuție centrată pe cartea de față.
Dennis Deletant, prima dată la Bookfest Târgu Mureș
Apoi, de la ora 15.20, publicul se va putea întâlni din nou cu biologul și exploratorul Alexandru N. Stermin, de această dată întâlnirea fiind prilejuită de bestsellerul Privirea urangutanului sau Despre animalul din noi. Autorului i se vor alătura Ioana Clara Enescu și Radu Paraschivescu. „Mic tratat de ecologie a privirii, volumul biofilozofului Alexandru Stermin cuprinde texte în care povestea este mișcată nu de cuvinte – deși perfect alese –, ci de Viața însăși, la care autorul se uită fascinat, realcătuindu-i imaginea dintr-o multitudine de perspective, ca prin ochii compuși ai unei libelule”, după cum o prezintă chiar Ioana Clara Enescu.
Ora 16.00 îl readuce în fața publicului de la Bookfest Târgu Mureș pe îndrăgitul scriitor Radu Paraschivescu care își va lansa, în prezența lui Cristian Preda, volumul Libertatea de depresie: Învăluiri și dezvăluiri de pe la noi, un alt bestseller la Bookfest 2024. Cartea de față se sincronizează perfect tematic cu anul electoral în care ne aflăm și subliniază strânsa relație între scena politică și impostură.
De la ora 16.45, cititorii pasionați de istorie vor avea prilejul să-l întâlnească pe Dennis Deletant, unul dintre cei mai reputați cercetători ai istoriei României. De data aceasta, volumul cu care ne întâmpină este unul de sinteză a anilor interbelici, România, 1916–1941: O istorie politică, apărut la editura Humanitas. Alături de autor vor fi prezenți profesorul și politologul Cristian Preda, cercetătorii științifici Cornel Sigmirean și Anca Șincan, iar întâlnirea va fi moderată de Gabriela Maaz.
Fiecare dintre evenimentele Humanitas va fi succedat de o sesiune de autografe, astfel că publicul nu trebuie să rateze această ocazie.
Cum a urmărit Securitatea viața religioasă din comunism
Începând cu ora 17.30, rămânem în sfera istoriei, dar ficționalizate de data aceasta. Editura Polirom a pregătit publicului o întâlnire deosebită cu scriitorul Radu Aldulescu și noul său roman apărut în colecția Fiction Ltd. – Vertijuri, goluri de memorie. Acolo este ţara mea. Un roman de istorie recentă „puternic, inconfundabil, încă un act din ampla epopee despre suferința și răul contemporane”, după cum îl descrie Bogdan Crețu.
Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.
De la ora 18.00, ne întoarcem atenția către colecția de istorie a editurii Humanitas. De data aceasta, volumul propus este Religia clandestină în documentele poliției secrete: O istorie în imagini de Anca Şincan (ed.) și James Kapaló (ed.), o mărturie a rezistenței politice și religioase din perioada comunismului românesc. Despre acesta vor discuta cercetătorii științifici Anca Șincan, Ionuț Biliuță și Cornel Sigmirean, în prezența Gabrielei Maaz, care va modera întâlnirea.
Ultima zi a Salonului, cea de duminică, nu va fi cu nimic mai prejos și a pregătit o serie de evenimente la care publicul va putea lua parte.
Începând cu ora 12.00, editura Curtea Veche Publishing ne propune o dublă lansare de carte, urmată de o sesiune de autografe. Pentru început, fostul comisar și șef al Arestului Central din Poliția Municipiului București Marian Tudor ne va duce Dincolo de Porțile Rușinii prin cartea-document pe care a scris-o din culisele microuniversului pe care l-a putut observa mai bine de 10 ani. „Pentru cei care urmăresc actualitatea românească, este o lectură obligatorie”, este părerea jurnalistului Cătălin Striblea despre această carte.
Schimbăm ulterior registrul și, în a doua parte a evenimentului, regizorul, scenaristul și publicitarul Octav Gheorghe ne va încânta cu volumul său de proză scurtă, Cum să te ratezi cu demnitate. Umorul și creativitatea sunt elementele care nu vor lipsi.
În căutarea românului perfect alături de Marius Turda
Începând cu ora 13.00, editura Polirom a pregătit publicului două întâlniri cu proza română contemporană și cu noutăți ale colecției Ego. Proză, care celebrează 20 de ani de existență. Prima ni-l va aduce în prim-plan pe Tudor Ganea și noul său roman, Vreau să aud numai de bine, acesta fiind cel de-al șaselea volum apărut în colecția aniversată.
Iar de la ora 13.30, e rândul lui Bogdan Răileanu să ne prezinte proaspătul său volum de povestiri – Picioare de lotus.
Ambele lansări de carte vor fi urmate și de sesiuni de autografe.
Ora 14.00 e momentul în care ne îndreptăm din nou atenția către cercetarea istorică. Prof. univ. dr. Marius Turda (Universitatea Oxford Brookes, Marea Britanie), specializat în istoria eugenismului, rasismului şi în ideologiile naţionaliste din Europa Centrală şi de Sud-Est, ne va ghida pașii În căutarea românului perfect. Specific național, degenerare rasială și selecție socială în România modernă. Acesta este noul său volum apărut în colecția Historia a editurii Polirom.