Brasov Jazz & Blues Festival aniverseaza 10 ani

De pe 11 si pana pe 15 august 2022, toti cei care se gasesc in Brasov – localnici, dar si turisti, sunt invitati sa participe la cea de-a X-a editie Brasov Jazz & Blues Festival. Evenimentul va avea loc in perioada 11-15 august si va oferi tuturor iubitorilor de muzica buna un sfarsit de vara notabil. Evenimentele din cadrul Brasov Jazz & Blues Festival vor avea loc in Piata Sfantul Ioan (scena principala), Piata Brassaï (scena Raiffeisen), dar si in Parcul Central Nicolae Titulescu si la Cinema Astra. La ceas de seara sunteti asteptati la concerte si in gradina la JUNO sau la Jam Session in Deans Irish Pub & Grill.

Pe scena principala din Piata Sf. Ioan vor urca peste 30 de artisti din 8 tari, si pentru ca vorbim de o editie aniversara, festivalul va fi deschis de doi dintre artistii rezidenti Brasov Jazz & Blues Festival, prezenti la Brasov in calitate de artisti si organizatori de masterclass-uri: Berti Barbera si Lars Kutschke Band (DE/HU). 

Caracterul aniversar al evenimentului este ranforsat si de prezenta in festival a legendarului Jan Akkerman aflat intr-un turneu de promovare 75 – o compilatie exclusiva care celebreaza 75 de ani de la nasterea chitaristului care a influentat generatii intregi de artisti. De altfel, Jan Akkerman nu este strain de Brasov si de festivalul nostru, artistul fiind prezent in 2013 in calitate de headliner al primei editii. 

Ce-a de-a doua seara este rezervata unor artisti de jazz aflati in premiera in fata publicului din Brasov, si chiar din Romania. Carlos Bica este unul dintre cei mai prolifici contrabasisti portughezi si vine la Brasov alaturi de proiectul de succes AZUL (alcatuit din superchitaristul berlinez Frank Möbus şi imprevizibilul baterist newyorkez Jim Black). Radacinile culturii portugheze isi pun amprenta pe temperamentul muzical al lui Carlos Bica si AZUL, grupul care a reusit sa scoata pe piata cel mai bun album de jazz portughez al tuturor timpurilor. Concertul este organizat in parteneriat cu Centrul Cultural German Brasov. 

Seara va fi incheiata de Michael Olivera (Cuba) cu un concert ce se va concretiza intr-o experienta unica si irepetabila pe care o vom impartasi cu muzica cubaneza de ieri si de azi. Michael Olivera & THE CUBAN JAZZ SYNDICATE, este o trupa solida de muzicieni cubanezi condusi de talentatul baterist Michael Olivera. Castigatori si nominalizati la premiile Latin Grammys, fiecare dintre ei are propria sa istorie si traiectorie muzicala, cantand cu artisti precum Chucho Valdez, Celia Cruz, Paquito D Rivera, printre multi altii.

Ultimele seri ale festivalului vor fi dedicate blues-ului, atat de iubit de publicul larg. Pe scena vor urca trei dintre cei mai apreciati artisti de blues ale editiilor anterioare (Raphael Wressnig, Kirk Fletcher si Sharrie Williams), dar si nume noi ale blues-ului international, precum John Nemeth. Raphael Wressnig (Austria) este considerat unul dintre cei mai virtuozi organisti din lume la aceasta ora, talentul sau fiind rasplatit cu mai multe nominalizari la categoria “best organ player of the year” de catre Downbeat Critics Poll. 

De aceasta data, Raphael Wressnig revine pe scena din Brasov alaturi de Gisele Jackson (SUA). Gisele si-a inceput cariera in corul lui Ray Charles si in trupele Donnei Summer si a lui James Brown. Diva internationala si apreciatul organist aduc muzica soul, blues si funk intr-o lume moderna si vor oferi publicului un nou mod de a experimenta aceste genuri muzicale.

Kirk Fletcher (USA) are reputatia unui performer ce nu trebuie ratat. Viziunea sa unica asupra blues-ului traditional este in aceeasi masura moderna si autentica. Recunoscut la nivel mondial de critici si public deopotriva ca unul dintre cei mai buni chitaristi de blues din lume, a castigat de patru ori Blues Music Award si in 2015 British Blues Award, iar cel mai recent album al sau My Blues Pathway a fost nominalizat la Blues Music Awards 2021.

Sharrie Williams. The Princess of Gospel Rockin’ Blues se intoarce la Brasov pe 14 august 2022. Sharrie Williams este cotata printre primii 15 interpreti de blues din Statele Unite. in jurul ei s-au creat şi alte trupe foarte cunoscute in domeniul blues-ului, toţi fac parte din topul celor mai buni interpreti de blues la ora actuala. A fost premiata şi nominalizata aproape la tot ceea ce se putea, toate premiile şi distincţiile din branşa blues-ului internaţional.

Un motiv in plus pentru orice iubitor de blues sa fie prezent la aceasta editie de festival este prezenta la Brasov a super-muzicianul american JOHN NÉMETH. Faptul ca in 2021 a fost nominalizat la premiul B.B. King Entertainer of the Year in cadrul prestigioaselor Blues Music Awards, iar in 2022 a castigat premiul Cel mai bun vocalist si a fost nominalizat si la categoria Cel mai bun interpret la muzicuta, spune multe despre experienta memorabila pe care o ofera publicului in concert John Németh, ce va canta, in premiera in Romania, pe data de 13 august. 

Biletele si abonamentele pentru concertele din Piata Sf. Ioan au fost puse in vanzare online pe www.biletebrasov.ro.

Mai multe informatii despre festival sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului sau pe pagina de pe Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *