Caravana TIFF ajunge la Brasov pe 6 Octombrie

Brașov, 3 octombrie 2023. Un proiect inițiat de Festivalul Internațional de Film Transilvania, Caravana TIFF Unlimited se întoarce la Brașov în perioada 6 – 8 octombrie și propune un program care include cele mai așteptate filme românești ale anului, producții premiate cu Oscar, dar și ateliere și filme pentru copii.

Evenimentul se va desfășura în mai multe spații din oraș: la Centrul Cultural Reduta, la Banca de Cultură Apollonia, la Cinema Astra și la Cinema One. Biletele au fost puse în vânzare online site-ul www.cinemaone.ro, aplicația online Cinema One, pe Eventbook.ro, dar și la casieria cinematografelor.

Caravana TIFF Unlimited la Brașov este un proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Caravana TIFF se va deschide vineri, 6 octombrie cu un eveniment special – premiera dublă a filmului Libertate, în prezența echipei. Regizat de Tudor Giurgiu, filmul spune o poveste mai puțin cunoscută întâmplată la Sibiu în decembrie 1989 și are în distribuție unii dintre cei mai apreciați actori ai momentului: Iulian Postelnicu, Andi Vasluianu, Mirela Oprișor, Marius Manole sau Alexandru Papadopol. O parte dintre aceștia vor fi prezenți la Centrul Cultural Reduta de la ora 19:00 și la Cinema One de la ora 20:30.

În avanpremieră, brașovenii vor avea ocazia să urmărească și noul documentar românesc Playback, în prezența regizoarei Iulia Rugină. Filmul se joacă cu înregistrări inedite din arhiva națională de filme și imagini din prezent, fiind o călătorie ghidată de DJ-ul Sorin Lupașcu în paradisul pierdut al discotecilor românești din anii ’80. Un alt invitat special al Caravanei va fi și regizorul Liviu Tofan, care își va prezenta la Brașov noul documentar – Cazul inginerului Ursu – despre un disident comunist. Andrei Ursu, unul dintre protagoniștii documentarului va fi si el prezent la proiecție. Și Carla Teaha, aflată la debut în regie, aduce în oraș filmul său despre poeta Nora Iuga – De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin.

În program sunt incluse și alte documentare românești premiate: Între Revoluții (r. Vlad Petri), premiat la Festivalul de la Berlin, sau Vulturii din Țaga (r. Adina Popescu, Iulian Ghervase) premiat la Astra Film Festival. 

Caravana va marca și Centenarul Gopo printr-un calup de scurtmetraje rare semnate de unul dintre cei mai mari cineaști români ai tuturor timpurilor – Ion Popescu Gopo. Acestea vor fi reinterpretate muzical live de Dan Alexandru și Raul Kusak.

Organizatorii au pregătit și un program pentru cei mici, care sunt așteptați să urmărească două filme dedicate lor – Zâna florilor și trolul de piatră (r. Karla Holmbäck) și David (r. Radu Muntean), despre ultramaratonistul Tibi Ușeriu – dar și să participe la două Ateliere de Animație Stop Motion ghidate de artista Agatha Tabacu. Înscrierea la ateliere este gratuită și se face completând un formular online – https://forms.gle/Dcxrrv75cLHuKZrY7 

Printre filmele străine prezentate la Brașov se numără Balena (r. Darren Aronofsky), care i-a adus premiul Oscar lui Brandon Fraser pentru cel mai bun actor în rol principal, clasicul Casablanca, dar și cel mai nou film regizat de Fatih Akin, despre rapperul german Xatar – Rheingold.

Programul complet este disponibil pe tiff.ro și pe pagina de Facebook a proiectului – https://www.facebook.com/caravanatiff.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *