Femme Monumentale. Femme Végétale. – 3 performance-uri care activează spații urban-montane din Brașov

Ce ne preocupă astăzi ca persoane, artiste, mame, femei, adolescente? este una din întrebările care stau la baza explorării artistice Femme Monumentale. Femme Végétale., proiectul de susținere, exprimare și angrenare socială creat și implementat exclusiv de artiste, în perioada august – octombrie 2022, în Brașov. Demersul Asociației Developing Art, inițiat de Madira în parteneriat cu I Dance You își propune să dezbată contextul cultural, social și profesional actual și schimbările pe care acesta le determină în viața femeilor. 

Proiectul și-a început cercetarea în Femme expérimentale – 5 întâlniri experiențiale via dans, sunet, întrupare și poezie în mișcare ale femeilor și adolescentelor din Brașov participante, alături de artistele Zeyla Tomlyn, Anamaria Guguian, Ana Drăgan, Negru Virginia și Oana Băluță și va continua cu trei performance-uri stradale adresate publicului larg, în care artistele din proiect vor genera noi abordări și reprezentări ale femininului – pe 28 septembrie, de la ora 18:00, la Cafe Central (strada Apollonia Hirscher 18), https://fb.me/e/2c16Sbooc, pe 9 octombrie, de la ora 17:00 la izvorul aflat pe promenada de sub Tâmpa și pe 15 octombrie, în poiana Șaua Tâmpei. 

“În cadrul atelierelor au fost reamintite, au ieșit la suprafață și au prins voce și contur adevăruri străvechi ale femeilor, uneori doar șoptite, alteori doar prinse în colțul ochiului, cel mai des doar gândite, care aveau nevoie doar să fie rostite și auzite ca să ființeze din nou. Ne-am întors către noi, am privit înăuntru și ne-am dat seama că prin dans, sunet, întrupare și poezie în mișcare transcedem într-un spațiu fără clișee, fără etichete, fără judecăți, fără constrângeri, în care suntem văzute, ascultate și înțelese, în care suntem. Așa că, prin dans, sunet, poezie în mișcare întrupăm aceste mituri, arhetipuri și realități ale Femeii proaspăt redescoperite în cadrul primului performance urban-montan din seria de trei care vor avea loc în spații publice din Brașov.

Care sunt pozițiile de putere ale femeii în contextul actual? Cum ne adunăm direct din pământ curajul de a sta împotriva curentului? Care sunt sistemele regenerative prin care găsim inspirație? Cum readucem plăcerea și bucuria în locurile și sistemele responsabile pentru traume anterioare? La aceste întrebări ne-am răspuns în procesul de cercetare, dar și la ateliere și prin performance-uri dăm mai departe.” – transmit artistele din proiect.

Primul performance va avea loc miercuri, 28 septembrie, de la ora 18.00, în piațeta de pe strada Apollonia Hirscher, în fața fostului Hotel Continental. Cunoscută și sub numele de „Clopotul de Aur”, clădirea a adăpostit în perioada interbelică unul dintre cele mai cunoscute bordeluri sau „case de perdiții”, iar femeile care lucrau în acest loc erau cunoscute pentru frumusețea dar și educația lor. Vorbeau cel puțin 2 limbi străine și aveau venituri comparabile cu cele ale unui avocat în acea epocă. Performance-ul stradal ce va avea loc aici se va lega de istoria acestei clădiri și a acestui moment din viața orașului.

Performeri: Anamaria Guguian, Irina Marinescu, Oana Băluță, Zeyla Tomlyn, Alexa Papa, Negru Virginia, Ana Drăgan. Performance-ul durează o oră, iar participarea este gratuită.

Al doilea performance are loc pe 9 octombrie și le reunește pe artiste în jurul apeductului Christian Kertsch, un loc cu istorie și încărcătură natural-recreațională.  Ultimul performance, de pe 15 octombrie, parcurge un traseu în afara spațiului convențional de spectacol și le propune participanților un traseu performativ către poiana dinspre Șaua Tâmpei, pentru care se fac înscrieri la contact@femmedigitale.ro.

Următoarele ateliere deschise publicului sunt:

25 septembrie, ora 17:00 – Ana Drăgan – Cuvântul, spațiul în mișcare pe pământ, pe hârtie sau în vânt @ NUC, Lacea 4

13 octombrie, ora 18:45 – Negru Virginia – Către centrul pământului și înapoi. Pentru forțe noi // Practici de dans, relaxare și mișcări contemporane @ Casa Armatei

14 octombrie, ora 18:00 – Oana Băluță – Dansul, efectiv! – Mișcare liberă pentru adolescente @ NUC, Lacea 4 

Înscrierile pentru ateliere se fac la contact@femmedigitale.ro iar parte din proiect este și platforma multimedia digitală femmedigitale.ro – menită să susțină și să promoveze artistele care locuiesc în Brașov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *