Terminalul aeroportului Brasov a fost finalizat

Astazi am citit mai pe toate site-urile de stiri ca terminalul aeroportului din Brasov a fost finalizat. Ba chiar exista si un clip video realizat de consiliul judetean Brasov in care presedintele CJ Adrian Vestea ne prezinta rezultatele. Problemele?

  1. Terminalul inca nu este finalizat. Mai sunt de facut lucrari la interior. Probabil o sa dureze toata luna Martie. Sau poate o sa se lucreze si in Aprilie. Ramane de vazut. In orice caz, terminalul este aproape gata. Felicitari!
  2. Pana acum avem un terminal aproape finalizat (martie / aprilie – 2021), pista (“inaugurata” in octombrie – 2014), balizajul (nu am informatii sigure aici, ultima stire din ianuarie era ca ar fi aproape de finalizare) si… cam atat.

Ce se intampla cu cele noua componente din cadrul aeroportului? Conform declaratiilor, acestea ar fi trebuit sa fie gata in August, 2020. De ce nu sunt gata? Sau o intrebare si mai buna, de ce nu au inceput lucrarile la aceste obiective?

Construcţia celor nouă componente din cadrul Aeroportului Internaţional Braşov a fost reluată astăzi (n.r 22 Aprilie 2020), după ce luna trecută a fost deschis și șantierul la clădirea terminalului.

Lucrările au început pe 1 august 2019 şi includ realizarea următoarelor obiective: clădire energetică, remiză PSI, posturi de control acces, gospodărie de apă, parcare auto şi drum de acces între terminal şi DJ 103C, drumuri tehnologice interioare, împrejmuiri şi porţi, reţele interioare şi platformă antisuflu. Valoarea contractului încheiat între Județul Brașov și SC Construcții SA Sibiu pentru realizarea acestor obiective este de 34.026.900,82 lei.

Sursa: BizBrasov

3. Aeroportul este racordat la energie electrica? Se pare ca nu:

Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud SA a început pregătirile pentru racordarea la reţeaua electrică a terminalului de pasageri de la Aeroportul Internaţional Braşov. Astfel, ieri (n.r 27 Octombrie 2020), furnizorul de electricitate a lansat licitaţia pentru racordarea la reţeaua electrică a locului de consum temporar pasageri Aeroport Internaţional Ghimbav, valoarea estimată a contractului fiind de 916.921 lei, cu tot cu TVA.

Pentru aceste lucrări, ofertele sunt aşteptate până în 12 noiembrie (2020) după care dosarele depuse de firmele interesate vor intra în evaluare. Dacă în urma acestei licitaţii va fi stabilită o firmă câştigătoare, aceasta va avea la dispoziţie 6 luni pentru finalizarea lucrărilor.

Sursa: BZB

4. Inca nu se stie ce tip de turn de control se va folosi pentru Aeroportul Brasov. In functie de tipul de turn de control ales urmeaza licitatii, contestatii, lucrari…

ROMATSA va hotărî ce turn de control vom avea la Braşov

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a declarat că în timpul acestei întâlniri (n.r 13 Ianuarie 2021) „am stabilit că în procedura de adoptare a tipului de soluţie pentru turnul de control al se va ţine cont de concluziile rezultate din analiza multicriterială a celor trei soluţii – turn clasic, virtual şi remote –, analiză cuprinsă în studiul de fezabilitate pentru Serviciile de Navigaţie Aeriană ANS, contractat de Consiliul Judeţean şi care este în curs de realizare”. Referitor la soluţia optimă în ceea ce priveşte serviciile de navigaţie aeriană, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a afirmat că în timpul discuţiilor au fost prezentate argumente pro şi contra fiecăreia dintre cele trei variante. „Practic, ROMATSA se va pronunţa asupra soluţiei de turn de control pe care o va implementa la Aeroportul Internaţional Braşov, în funcţie de concluziile acestei analize multicriteriale”, a continuat Veştea.

Sursa: BZB

5. Cum ajungem la Aeroport? A fost reparat / construit / asfaltat drumul pana acolo? Nu… De proiectul care vrea sa racordeze aeroportul la calea ferata nu mai zic nimic. Intr-un scenariu optimist o sa dureze cativa ani.

Si probabil mai sunt si alte detalii care imi scapa.

Concluziile:
Va avea Brasov aeroport? DA!
Va fi aeroportul functional in acest an? Nu cred. Nici pentru anul viitor nu sunt prea optimist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *