Termometrele – pentru medii de lucru sigure si eficiente

Mereu m-am întrebat cât de greu și de riscant, imprevizibil, poate fi să lucrezi într-un mediu tehnic, industrial, înconjurat de mașini, zgomote și praf. Apoi am realizat că lumea noastră s-a schimbat enorm în ultimii ani și că unele domenii considerate riscante și periculoase s-au transformat total odată cu automatizarea și apariția instrumentelor performante.

Riscuri minime, performanțe maxime

Domeniile tehnice sunt perfecte pentru persoanele dinamice, curioase, responsabile, care vor să facă lucrurile să meargă. Acolo unde alții se tem să se apropie de un cuptor imens, de un recipient uriaș care fierbe la temperaturi de sute de grade, un tehnician știe că are la îndemână termometre performante cu care să măsoare temperaturi de la -30 până la +500°C. El știe că poate controla rapid situația și că riscul e minim dacă ai la îndemână aparate corespunzătoare de măsură și control: termometre, luxmetre, manometre, telemetre. Iar procurarea unor astfel de instrumente nu mai este o problema pentru că toate se găsesc la ARC Brașov, experți în aparatură de măsură și control.

Tipuri de termometre

Cei mai mulți dintre noi cunosc cel mult două tipuri de termometre: cel medical și eventual un termometru pentru măsurarea temperaturii aerului. Cei pasionați de bucătărie mai folosesc și acolo un tip de termometru. În realitate, termometrele sunt utilizate pe o scară foarte largă și în domenii foarte diverse de activitate. Măsurarea temperaturii lichidelor, solidelor și gazelor este absolut necesară în construcții, industria alimentară, chimică, în depozite, baze de cereale și multe alte locuri. Aici sunt necesare termometre foarte performante, create special pentru a colecta date despre temperatură, umiditate și alți parametri dintr-o singură măsurare.

Caracteristicile termometrului profesional

Un termometru profesional poate măsura o paletă foarte largă de temperaturi de la negativ la pozitiv, este foarte rezistent la praf și apă, robust, rezistent la șocuri, cu formă ergonomică de pistol și alte facilități necesare pentru măsurarea temperaturii în medii dificile de lucru. Un astfel de termometru poate măsura temperatura de la distanță, este extrem de precis, are un timp de răspuns scurt și este un instrument eficient de diagnostic pentru instalații industriale, electrice, de prevenire a incendiilor și de control al calității. Temperatura este afișată pe un ecran LCD iluminat, timpul necesar afișării fiind de doar 8 secunde. Măsurarea se face prin infraroșu, existând un indicator laser pentru alegerea rapidă și precisă a punctului de măsurare a temperaturii. Un astfel de termometru este un instrument foarte valoros pentru multe domenii de activitate în care monitorizarea temperaturilor este o necesitate absolută pentru păstrarea siguranței și calității lucrului.

Termometrele sunt utile atât în mediul tehnic și profesional cât și în mediul casnic. Precizia ne-a ajutat să ajungem la un nivel tehnologic avansat și ne va conduce spre alte descoperiri interesante în viitor. Nimeni nu-și mai poate închipui viața fără instrumente de precizie. Perfecționarea lor a dus la rafinarea metodelor de lucru, la apariția de noi materiale, mai rezistente, mai ieftine, mai ușor de folosit. Banalul termometru nu este deloc banal atunci când ai nevoie stringentă de el și nu-l ai la îndemână. Folosirea lui în medicină salvează vieți iar folosirea lui în restul domeniilor face viața mai puțin imprevizibilă și mai ușor de controlat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *