Cabinet psihoterapie Bucuresti

Psihoterapia este un proces interactiv în care psihologul specializat  va ajută în rezolvarea problemelor de ordin psihic.  O psihoterapie se bazează pe colaborare, lucrându-se doar pe aspectele care le simțiți deficitare, iar la cabinet psihoterapie București se ține cont de nevoile și de personalitatea fiecărui client.

Strategiile terapeutice au la baza dialogul și comunicarea, cabinetul de psihoterapie oferindu-ți spațiul și condițiile necesare vindecării sufletești și psihice. Psihoterapia nu se rezuma doar la o simplă discuție și ka sfaturi oferite în funcție de probleme. Este și o cale de descoperire personală.

Planul de intervenție depinde de o varietate de factori precum cercetările în domeniul psihologiei, orientarea psihoterapeutică a psihologului și ceea ce funcționează cel mai bine pentru situația ta. În prima faza vor fi identificate cauzele problemelor psihologice. Apoi, psihoterapeutul aplică diverse strategii și tehnici pentru a te ajută să reduci disconfortul si sa îți calmezi stările negative. Un psihoterapeut este o persoană neutră, care nu va judecă sau condamnă, dar va lucra cu ține să te ajute pe calea schimbărilor pe care te-ai decis să le faci.

Menirea psihoterapeutului este în primul rând acela de a ajută pacientul să identifice resursele interioare, spre care de fapt îl îndreaptă. Dacă pacientul nu se îndoieşte de existenţa şi eficienţa acestor resurse, profesionalismul terapeutului va consta în a-l face pe pacient să se încreadă la fel de mult în ele, pe măsură ce le descoperă. Este vorba de un proces subtil şi îndelungat.

Este foarte important modul în care se stabileşte o legătură între psihoterapeut şi pacient. De stabilitatea acestei alianţe depind mulți factori. Cei mai mulţi pacienți vin în cabinetul psihologului cu o tendința evidență de a fi acceptaţi aşa cum sunt. Ei își doresc  să să obțină exact atmosfera și starea de bine care le lipseşte lor în viaţa de zi cu zi.

Dacă realizează  că au o problemă, ei nu se vor dezvălui sufleteşte în condiţiile în care li se va sublinia problema şi felul în care această îi desparte și îi separă de ceilalţi. Oamenii vor empatiza doar simţindu-se sincer înţeleşi şi mai ales nejudecaţi. La terapeut au venit nu pentru critici, ci pentru soluţîi, însă acestea nu pot ajunge oricum la ei, ci că urmare a  unei comunicări empatice.

Empatia, deci, este prima calitate de care trebuie să dea dovadă un psihoterapeut, iar această înseamnă a te putea poziţiona în sistemul de referinţă al persoanei care aşteaptă ajutor de la ține, sau mai degrabă prin a putea simţi ceea ce simte cel de lângă ține, integrându-i, într-un fel, sensibilitatea şi viziunea.

O situație privită obiectiv trebuie să exprime fidel în mod verbal și nonverbal simțăminte și gânduri. Este essential că terapeutul să ofere un mesaj corect și coerent, de fiecare dată bine argumentat, către pacient.

Mesajul trebuie corect recepționat, altminteri nu își va atinge scopul, iar terapia nu are șanse de reușită. Pentru ca terapeutul să poată identifica corect sentimentele și trăirile interioare ale pacientului este necesară o anume armonie afectivă cu acesta. Capacitatea

Capacitatea ta ca terapeut de a-i reflecta, cu discreţie şi eleganţă, limbajul verbal şi gestual va crea o bază de siguranţă în relaţia terapeutică, căci pacientul se va simţi mai puţin singur sau mai puţîn izolat. Un mare psiholog a spus chiar că “ceea ce fac terapeuţii buni cu pacienţii lor este analog cu ceea ce fac părinţii buni cu copiii lor. “

Demersul terapeutic este condiționat atât de atitudinea psihologului cât și de reacția pacientului. La clinică, este de dorit să există această atmosfera care să genereze încredere, siguranță și confort psihic. Se spune că în psihoterapie eficienţa se datorează în proporţie covârșitoare de 80% psihologului şi datorează doar 20% tipului de terapie aplicată.

Fiecare caz este unul aparte și un anumit tip de terapie poate fi excelent pentru o persoană și total contraindicat pentru altă. Factorul motivațional are un rol important în succesul terapiei, iar pacientul care își dorește rezultate trebuie să urmeze terapia exact cum îi este recomandată de către terapeut. Pacientul va remarcă progresele pe parcursul terapiei și va înțelege că demersul psihoterapeutului este benefic pentru starea să de sănătate și confort.

El va înțelege de unde a pornit terapia și cum a evoluat, ce anume a înlăturat că factori nocivi și cum progresează și își învinge temerile, tensiunile, fricile. Se pot constata chiar transformări fundamentale atunci când e vorba de terapii care au efecte directe. Specialiștii cabinetului de  psihoterapie oferă constant feed-back și monitorizează atent evoluția fiecărui pacient, în așa fel încât rezultatele concrete nu întârzie să apară.

Pentru o atmosfera destinsă e recomandat că terapeutul să  raporteze orice demers terapeutic la categoria de vârstă căreia îi aparţine pacientul, modelând discursul în consecinţă şi stimulând în acest fel resursele propria ale pacienților 

Copii și adolescenții reprezintă o situaţie cu totul specială, necesitând mult tact și delicateţe precum și un nivel aparte de comunicare, iar în destule cazuri tulburările de comportament se rezolva în cabinet psihoterapie, mai rapid și mai eficient decât ați crede.

.În unele rânduri, această răbdare este şi mai de folos în ceea ce priveşte dialogul cu părinţîi copiilor aduşi la psiholog, care nu înţeleg că o anume parte din problemele prezentate de aceştia se datorează mediului familial şi că nu doar copiii trebuie să schimbe ceva.

Există, aşadar, terapie pentru copii,pentru adolescenţi, dar şi pentru părinţi, există terapia de familie, există terapia pentru cupluri, există terapie pentru oricine şi orice, esențial este că pacientul trebuie să  admită că are o problemă şi să fie de acord cu intervenția terapeutică pentru  rezolvarea ei. Un cabinet psihoterapie poate oferi suportul moral și spiritual unei regenerări și vindecări sufletești, prin metode științifice verificate de către terapeuți cu experiență. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *