Detartrajul – ce este și cum se realizează
Detartrajul dentar este una dintre procedurile de rutină efectuate într-un cabinet stomatologic, care îi ajută pe pacienți în lupta cu retracția gingivală și cu depunerile de placă bacteriană. Dacă o curățare obișnuită are în vedere, în principal, suprafața dinților, detartrajul merge mult mai în profunzime. Dacă medicul tău dentist îți recomandă un detartraj, cred că este util să știi ce însemnă și cum să te pregătești pentru această operațiune.
Înțelegerea detartrajului
Detartrajul este o procedură comună pentru pacienții cu probleme gingivale. Acest tip de curățare ajunge sub linia gingiei, înlăturând depunerile de placă bacteriană. Acest proces este, de fapt, o curățare în profunzime, fiind mai complex decât cel efectuat la controalele de rutină.
Când devine necesar detartrajul dentar
Toată lumea întâmpină într-o formă sau alta depunerile de placă bacteriană. Saliva, bacteriile și proteinele din gură formează un strat subțire, care acoperă dinții aproape în fiecare moment. Atunci când mănânci, mici particule, acizi și zaharuri (provenite din hrană) se lipesc de acest strat, creând formațiunea cunoscută sub numele de placă bacteriană.
Bacteriile care se dezvoltă în placă poate cauza afecțiuni gingivale sau degradarea dinților. Periajul, utilizarea aței dentare și vizitele regulate la medicul dentist vor ajuta la îndepărtarea plăcii și la prevenirea problemelor mai grave.
Dacă ai gingii puternice și sănătoase, țesutul gingival va sta strâns în jurul dintelui, păstrând placa departe. Cu toate acestea, dacă debutează problemele gingivale, țesutul va începe să se lărgească.
Gingiile sănătoase sunt atașate de dinți la aproximativ 1-3 milimetri sub aceștia. Când apar problemele, aceste spații se lărgesc. Spațiul extra va permite plăcii să se instaleze, înrăutățind problemele pe care le ai și cauzând simptome precum respirația neplăcută.
Dacă gingiile sunt atașate la mai mult de 4 milimetri, cel mai probabil vei primi din partea medicului dentist recomandarea de a face un detartraj, pentru a te ajuta să-ți tratezi afecțiunile gingivale.
Procedurile de detartraj
Detartrajul dentar presupune, așa cum am menționat, îndepărtarea cu grijă a plăcii bacteriene de pe suprafața dinților și de sub linia gingiei. Dacă medicul tău dentist folosește instrumente de mână, va îndepărta excesul de placă utilizând o chiuretă. Stomatologul va introduce această unealtă subțire sub linia gingiei pentru a accesa zone din cavitatea bucală unde nu poate ajunge periuța.
Alternativ, există posibilitatea detartrajului cu ultrasunete. Acesta presupune utilizarea vibrațiilor și a jetului de apă pentru a înlătura depunerile de tartru, însă nu poate ajunge la profunzimea celeilalte variante. Detartrajul cu ultrasunete este o variantă pentru pacienții care nu suferă de afecțiuni grave din acest punct de vedere.
La ce trebuie să te aștepți de la un detartraj
Detartrajul dentar poate fi o experiență puțin neconfortabilă, mai ales dacă ai gingii sensibile. Dentistul poate chiar apela la un anestezic local pentru a „amorți” țesutul gingival, făcând întreaga experiență mai prietenoasă. Vorbiți cu medicul dumneavoastră și găsiți cea mai bună soluție în cazul în care vă confruntați cu dureri și disconfort în timpul acestui proces.
Detartrajul poate presupune câteva vizite la cabinetul medicului stomatolog, fiecare adresându-se câte unui segment al gurii. Unii medici împart cavitatea bucală în patru cadrane, alții în două jumătăți. Dacă ești neliniștit cu privire la ce te așteaptă, discută posibilitatea rezolvării intervenției printr-o singură programare. Nu poate fi mereu realizat altfel, dar nu strică să încerci.