Clasificarea tablourilor electrice metalice în funcție de destinația lor

Orice instalație electrică, indiferent de scopul ei, include și un tablou electric metalic. Acesta are rolul de a distribui curentul electric la consumatori, de a preveni suprasolicitarea instalației și de a proteja elementele electrice din care este format, de acțiunea factorilor externi. 

Clasificarea tablourilor electrice după destinație

Tablourile electrice metalice au o gamă largă de aplicabilitate. Există tablouri electrice pentru uz casnic, pentru șantierele de construcții și pentru fabrici sau uzine. 

Tablouri electrice pentru imobile

În cazul locuințelor cu puțin consumatori, se pot folosi tablouri metalice cu contrapanou cu dimensiuni de 300×250 cm, foarte practice și convenabile datorită dimensiunilor lor relativ mici. Pe de altă parte, dacă se dorește extinderea instalației electrice și creșterea numărului de consumatori, un tablou metalic 500×400 cu 3-5 siguranțe, se poate dovedi o alegere mai bună, datorită posibilităților de organizare a cablurilor, dar și a modului de distribuție a curentului.

Tablouri electrice pentru șantiere

Pe șantierele de construcții, tablourile electrice sunt necesare pentru montarea întrerupătoarelor, contoarelor, siguranțelor, prizelor și altor componente ce fac parte dintr-o instalație electrică special gândită pentru consumatori monofazați și trifazați. La alegerea acestor tablouri trebuie să se țină cont de respectarea standardului de protecție IP65 care asigură rezistență sporită împotriva umidității, prafului și altor factori externi ce pot avaria echipamentele electrice. Astfel de tablouri electrice profesionale se pot achiziționa din magazinul online Eldepo.ro împreună cu multe alte elemente necesare unei instalații electrice.

Tablouri electrice industriale

În cadrul unei hale sau fabrici, este important să se folosească tablouri electrice speciale, care permit depanarea unei probleme apărută la un utilaj fără însă a opri alimentarea generală. Astfel, lucrările de revizie sau reparații se pot face concomitent cu activitatea generală a ansamblului industrial. Pentru o alegere în cunoștință de cauză și achiziția celor mai potrivite produse, un specialist care montează astfel de echipamente, este necesar să știe cât mai multe informatii despre tablourile electrice industriale pentru a maximiza funcționalitatea instalației electrice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *