Comentarii biblice
Biblia este cea mai vanduta si citita carte din lume. Nu cred ca exista vreun dubiu in aceasta privinta. Ea se vinde anual in peste o suta de milioane de exemplare si a fost tradusa in 450 de limbi straine. Cu greu poti gasi pe cineva care nu a auzit de Biblie, chiar si in tarile de care nu a auzit nimeni, in colturile cele mai ascunse de pe planeta. Dar asta nu inseamna ca toti cei care o cumpara o si inteleg.
Nici pe departe. Fiind tradusa din limbi vechi si moarte, cuvintele din Biblie au foarte multe intelesuri si le-au dat batai de cap inclusiv traducatorilor. Chiar si preotii au nevoie de un studiu intensiv pentru a cunoaste diferitele sensuri pe care anumite intamplari le au. Tocmai de aceea au aparut carti crestine specializate cu comentarii biblice care sa explice partile mai greu de inteles.
O astfel de carte este “Interpretarea Vechiului Testament”. Scopul ei? Sa prezinte regulile de explicare ale Vechiului Testament, un studiu comparativ intre Dumnezeu in Vechiul Testament si Dumnezeu in Noul Testament, felul prin care Vechiul Testament are aplicabilitate in viata noastra zilnica.
Ea este compusa pornind de la trei intrebari foarte importante:
1. Care sunt regulile importante in demersul interpretarii Vechiului Testament?
2. Dumnezeul Vechiului Testament se potriveste cu Dumnezeul Noului Testament?
3. Importanta care o are Vechiul Testament pentru mine, crestinul modern, si cum poate fi el pus in aplicare in viata zilnica?
Binetinteles, exista o carte cu comentarii biblice si pentru Noul Testament: “Comentariul biblic al credinciosului”. Scopul ei este de a oferi cititorului cunostinte de baza privitoare la Noul Testament si de a trezi in cititor delectarea si gustul pentru aceste carti, sa-l determine sa-si continue studiul.