7 filme in competitia de lungmetraj a Bucharest International Film Festival

Bucuresti, 24 august 2021 – Cea de XVII-a editie a Bucharest International Film Festival (BIFF), prima mare competitie cinematografica de film de lungmetraj organizatӑ in capitala, se va desfasura intre 3 – 12 Septembrie 2021, in Bucuresti si va aduce premiere mondiale si filme premiate la festivaluri internationale de prestigiu. 

Publicul cinefil va putea viziona 7 filme in competitia oficiala a Bucharest International Film Festival, selectionate de Mirona Radu, manager de programe BIFF, regizor de film, profesionist cu experienta de 10 ani in productie si distributie de film, inclusiv festivaluri internationale, curator si coordonator Cinema Muzeul Taranului din 2019, membru al Juriului Europa Cinemas la Festivalul de Film de la Venetia in 2020, membru al Juriului Competitiei Oficiale la Ottawa IFF, Canada, 2021 si membru al Juriului CICAE la Festivalul de Film de la Sarajevo in 2021.

Filmele din competitia BIFF 2021 sunt:

BOTOX (r. Kaveh Mazaheri, 2020, Iran, Canada, drama, comedie), castigator al Premiului pentru cel mai bun film si cel mai bun scenariu la Torino Film Festival in 2020.

Sinopsis: Akram si Azar, doua surori, mint despre disparitia fratelui lor, spunand ca acesta a fugit in Germania. Odata cu trecerea timpului, mica lor minciuna devine realitate in mintea Akramei, care incepe sa creada ca fratele ei se va intoarce acasa. 

HIVE (r. Blerta Basholli, 2021, Albania, Elvetia, Macedonia, Kosovo, drama), castigator al Premiului Publicului, Premiului pentru Cea mai buna regie si Premiului special al Juriului la Festivalul de Film de la Sundance in 2021.

Sinopsis: Sotul Fahrijei a disparut in timpul razboiului din Kosovo. Aceasta isi infiinteaza o mica afacere pentru isi sustine copiii si pe ea, dar in tot acest timp se lupta cu societatea patriarhala care nu ii ofera sprijinul. 

MURINA (r. Antoneta Alamat Kušijanović, 2021, Brazilia, Croatia, Slovenia, SUA, drama), castigator al Premiului Golden Camera la Festivalul de Film de la Cannes in 2021.

Sinopsis: O adolescenta cu un tata care incearca sa ii controleze fiecare pas decide sa il inlocuiasca cu un prieten bogat al acestuia in timpul unei excursii pe Marea Adriatica.

OASIS (r. Ivan Ikic, 2020, Serbia, Slovenia, drama), castigator al Europa Cinemas Label Award la Festivalul de Film de la Venetia din 2020.

Sinopsis: De indata ce ajunge la centrul pentru persoane cu dizabilitati mentale, Maria se imprieteneste rapid cu la fel de inflacarata Dragana. Cand devine clar ca ambele sunt indragostite de retrasul Robert, prietenia lor incepe sa se destrame. 

A PERFECTLY NORMAL FAMILY (r. Malou Reymann, 2020, Danemarca, drama), castigator al Big Screen Award la Festivalul International de Film de la Rotterdam in 2020.

Sinopsis: Cand tatal Emmei spune ca vrea sa isi petreaca restul vietii fiind femeie, Emma este uimita. Thomas devine rapid Agnete: o femeie in rochii elegante care brusc nu mai este interesata de fotbal. Cine este noul ei tata? O poate Emma numi pe Agnete asa?

THE ROAD TO EDEN (r. Bakyt Mukul, Dastan Zhapar Uulu, 2020, Kargazstan, drama), in competitia festivalului de film Tallinn Black Nights in 2020.

Sinopsis: Un scriitor pensionar, Kubat Aliev, isi traieste ultimele zile ca scriitor faimos si sarac intr-o societate din ce in ce mai preocupata de bogatie. Vaduv, fara copii, are o singura dorinta: ca literatura sa aduca iluminare natiunii sale mici si dezamagite.

WHETHER THE WEATHER IS FINE (r. Carlo Francisco Manatad, 2021, Singapore, drama), castigator la Festivalul de film de la Locarno 2021 si in competitia oficiala a Festivalului de film de la Toronto in 2021.

Sinopsis: Yolanda si fiul sau se lupta pentru a supravietui in urma unui taifun care distruge tot ce ii sta in cale. Lupta lor este acompaniata de speranta lor, de ceea ce pierd, dar si de ceea ce castiga. 

Din juriul competitiei internationale de lungmetraj a BIFF fac parte: Jose Cabrera Betancort, directorul festivalului Tenerife Shorts, regizorul si scenaristul Rafael Kapelinski, actorul Adrian Titieni, actrita Ioana Flora si criticul de film Catalin Olaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *