Castigatorii Superscrieri 10

Gala Premiilor Superscrieri #10 a avut loc ieri, 19 aprilie si a fost transmisa live pe pagina de Facebook a Fundatiei Friends For Friends (FFFF.ro), organizatoarea Premiilor Superscrieri, si pe paginile de Facebook – Europa FM, Pagina de Media, G4 Media, Documentaria, Expirat.

Gala Superscrieri poate fi revazuta aici

PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURS – premiile I, în valoare de 800 de euro fiecare, au fost susținute de FAN Courier, Kaufland, Enel, Medlife, Think Digital.

PORTRET categorie susținută de FAN Courier

PREMIUL I: Ioana Burtea – ”Vorbesc. Ca să nu știu doar eu.” – DoR #41 și dor.ro, ilustrații de Andreea Cristea

PREMIUL II: Andrada Lăutaru, ”Accidentul”– Scena9, numărul 3, ilustrații de Alina Marinescu

PREMIUL III: Laurențiu Ungureanu, ”Misterele bărbatului în geacă de piele” – Recorder

OPINIEcategorie susținută de Kaufland

PREMIUL I: Elena Stancu, „De ce a votat diaspora cu AUR” – Teleleu.ro și Libertatea, fotografii de Cosmin Bumbuț

PREMIUL II: Vlad Odobescu, ”Ce înseamnă un prieten bun?” – Decât o Revistă, ilustrații de George Roșu

PREMIUL III: Radu Umbreș, De ce „negru” este un concept rasial, dar Sebastian Colțescu nu este neapărat rasist” – Libertatea

REPORTAJ

PREMIUL I: Diana Oncioiu, ”Două mii de persoane s-au atins de mine  + Bilet de voie de la stat: din orfelinat direct în garsoniera traficantului” – Dela0.ro

PREMIUL II: Liliana Botnariuc, ”Troleibuzul 21” – Oameni și Kilometri

PREMIUL III: Delia Marinescu, ”Acasă la Copiii Soarelui” – Scena9, fotografii de Bogdan Dincă

FOTOJURNALISM categorie susținută de Enel

SUBCATEGORIA FOTOGRAFIE DOCUMENTARĂ

PREMIUL I: Andrei Pungovschi, ”Fourth Wall” – pungovschi.com 

PREMIUL II: Mircea Reștea, ”Samuel, un portret” – Decât o Revistă

PREMIUL III: Bogdan Dincă, ”Acasă la Copiii Soarelui” – Scena9

FOTOGRAFIE DE NEWS: Octav Ganea, ”COVID-19 @ ROU”, Inquam Photos

MENȚIUNE SPECIALĂ PENTRU SUSTENABILITATE: Bogdan Dincă , ”Pentru alții” – DoR, Libertatea, Inclusiv, Documentaria

TV&VIDEO-JURNALISM – categorie susținută de Medlife

PREMIUL I: Alex Nedea, David Muntean, ”Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”, Recorder

PREMIUL II: Attila Biro, Ana Poenariu, Lilia Saúl Rodríguez, Jonathan Wrate, Dan Kelly, Nathan Jaccard, Daniela Castro, Timea Honț, Raúl Olmos, Andrea Cárdenas , Armando Talamantes, Salvador Camarena, Guilherme Amado, Paul Radu, Lucía Vergara, Carjuan Cruz, William Jordan, Sergiu Brega,Gangsterii de pe Riviera Maya”, RISE Project & OCCRP

PREMIUL III: Mihai Dragolea, Vlad Stoicescu, ”EuRoPandemic”, Dela0.ro

INVESTIGAȚIE – categorie susținută de Think Digital

PREMIUL I se împarte între două materiale:  Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu, Jakab Villő Hanga, Andreea Pavel, Cristian Leonte, Ionuț Benea, Tudor Chiriac și Vasile Hotea-Fernezan, ”Blândețea zeiței legate la ochi: din 5 infracțiuni sexuale sesizate la poliție, 4 sfârșesc fără dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor”, Dela0.ro și Roxana Garaiman, ”Seria CLAN CITY”, RISE Project.

PREMIUL II: Attila Biro, Ana Poenariu, Lilia Saúl Rodríguez, Jonathan Wrate, Dan Kelly, Nathan Jaccard, Daniela Castro, Timea Honț, Raúl Olmos, Andrea Cárdenas , Armando Talamantes, Salvador Camarena, Guilherme Amado, Paul Radu, Lucía Vergara, Carjuan Cruz, William Jordan Sergiu Brega, seriaGangsterii de pe Riviera Maya”, RISE Project & OCCRP

PREMIUL III: Victor Ilie, ”Regele pandemiei”, Recorder

Ca un demers de încurajare pentru noile generații de autori care spun povești relevante, s-au oferit două premii speciale de susținere:
Premiul special Acti-vloggerul anului,
creat împreună cu Bitdefender și jurizat tot alături de ei, dar și împreună cu Vlad Petreanu, în valoare de 300 euro, a fost oferit lui Achim Scarlat, canalul Dezaburit, pentru preocuparea constantă pentru educație civică. 

Premiul special Generația 2020, în valoare de 300 de euro, oferit cu sprijinul Azaria Food a mers către Gen, revistă, o publicație în care tinerii sunt focusul, iar mentorii și echipa sunt prezenți pentru a-i ajuta, ghida și încuraja.

Pentru a contribui la dezvoltarea altor zone din afara concursului, FFFF a oferit 9 premii onorifice acelor jurnaliști, redacții, inițiative sau activiști care au muncit neobosit în 2020 pentru sănătatea societății civile.

  • Watchdog- câinele de pază al democrației: Alex Nedea (Recorder) – Pentru perseverența de a investiga nereguli și de a expune adevărul.
  • Redacția anului: Dela0 pentru felul în care documentează și publică serii de presă despre hibele sistemice ale României, dintre care amintim felul în care statul tratează infracțiunile la viața sexuală.
  • Editorul anului: Andra Matzal (Scena9) pentru grijă, pricepere, răbdare și umanitatea cu care tratează atât subiectul, cât și autorul cu care lucrează.
  • Presă locală: https://atlatszo.ro/ – Proiect de jurnalism de investigații independent, din Cluj, transparent și responsabil. O publicație de limbă maghiară, recunoscută în premieră la Superscrieri.
  • Carte de non-ficțiune: „Barem identitar. Prejudecăți colective, realități personale”, editura Black Button Books, care strânge laolaltă un grup variat de sociologi, jurnaliști, artiști, activiști, psihoterapeuți, cercetători proveniți atât din mediul academic, cât și din organizații nonguvernamentale care depun eforturi pe teren pentru demolarea constructelor identitare discriminatorii la nivel personal, comunitar și instituțional. 
  • Premieră în presa cotidiană: Andrei Cristian, Europa Liberă – autorul articolului care a făcut publice, în premieră, tarifele puse de televiziunile private partidelor în campania electorală. Și asta-i doar una din faptele sale de vitejie jurnalistică din 2020.
  • International Impact: Lavinia Pițu , „Exploatare cu sistem”, Deutsche Welle · Un reportaj pe un subiect cu o deosebită relevanță pentru societatea românească, care a produs și ar trebui să producă schimbări în continuare. Despre o rețea greu de pătruns și de controlat – sistemul subcontractorilor în Germania.
  • Audio/Podcastul anului: Anca Simina , On the Record, Recorder – Un podcast explicativ, săptămânal. Lansat anul trecut, foarte bine produs, care pornește de la subiecte de interes, la ordinea zilei, explicate împreună cu oameni specializaţi în domeniul respectiv.
  • Revoluția Cititorului/Avertizor de integritate: Ovidiu Ianculescu și Gabi Musteață – Doi avertizori de integritate care au avut curaj să se expună în materialele Recorder referitoare la politizarea din instituțiile publice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.