Gala Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc pe 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București. Organizatoriii anunță deschiderea apelul de înscrieri pentru categoriile documentar și scurtmetraj, data limită pentru înscrieri fiind 5 februarie 2024

33 de lungmetraje, filme de ficțiune și documentare lansate în cinema în cursul anului 2023 îndeplinesc criteriile de eligibilitate și vor putea fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2024. Filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă de streaming, vor fi jurizate de 11 profesioniști din industria cinematografică, care vor alcătui juriul Premiilor Gopo 2024. Nominalizările vor fi anunțate în luna martie.

Printre producțiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc filme prezentate și premiate în marile festivaluri naționale și internaționale, precum Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude), care a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor; Libertate (r. Tudor Giurgiu) prezentat în premieră mondială la TIFF 2023, distins cu Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) în cadrul Festivalului de Film de la SarajevoMMXX în regia lui Cristi Puiu, care a avut premiera mondială în cadrul Competiției oficiale de la San Sebastian. 

Pe listă sunt și filme cu succes la public precum Taximetriști (r. Bogdan Theodor Olteanu), lungmetrajele regizate de Jesús del Cerro – Miami Bici 2 și Ramon, cât și documentare apreciate și premiate precum Între Revoluții filmul regizorului Vlad Petri, distins în cadrul Festivalul Internaţional de Film de la Berlin cu FIPRESCI – Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film și în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF 2023 cu premiul pentru Lungmetraj și Premiul FIPRESCI. Printre documentarele eligibile se numără și Arsenie.Viața de apoi (r. Alexandru Solomon) și De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin (r. Carla Teaha) sau Playback (r. Iulia Rugină).

Lista lungmetrajelor eligibile, care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2024 este disponibilă pe site-ul oficial: https://premiilegopo.ro/filme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *