Gopo – Peste 100 de producții în cursa pentru nominalizări

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo.
În total, 107 de filme românești – lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

Începând cu acest an, Premiile Gopo vor avea două jurii de preselecție, unul pentru categoria lungmetrajelor și cel de-al doilea pentru categoriile documentar și scurtmetraj. Juriul de preselecție, care va stabili nominalizările pentru lungmetraje este alcătuit, ca și până acum, din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. Printre jurații de anul acesta se află criticii de film Cristina CorciovescuMihai Fulger și Valerian Sava, regizoarele Ruxandra Ghițescu și Ioana Uricaru, actrița Ofelia Popii, directorul de imagine Tudor Lucaciu, monteuza Melania Oproiu, designerul de costume Oana Păunescu, producătoarea Gabriela Suciu și compozitorul Cristian Lolea.  Din juriul de documentare și scurtmetraje fac parte 5 profesioniști din industrie, aceștia fiind criticii de film Andrei Rus și Ramona Aristide, regizorul Radu Ciorniciuc, scenarista Andreea Vălean și editorul Dan Nanoveanu.

32 de lungmetraje se regăsesc pe lista propusă pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film, precum Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude), Libertate (r. Tudor Giurgiu), Încă două lozuri (r. Paul Negoescu), Boss (r. Bogdan Mirică), Spre Nord (r. Mihai Mincan), Warboy (r. Marian Crișan), Tigru (r. Andrei Tănase), Taximetriști (r. Bogdan Theodor Olteanu), lungmetrajele regizate de Jesús del Cerro – Miami Bici 2 și Ramon, cât și documentare precum Între Revoluții (r. Vlad Petri), Arsenie.Viața de apoi (r. Alexandru Solomon) și De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin (r. Carla Teaha) sau Playback (r. Iulia Rugină).

Soțul meu musulman (r. Daniel Bărnuți & Alexandra Lizeta Bărnuți), Vulturii din Țaga (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu),  Cazul inginerului Ursu (r. Liviu Tofan, Șerban Georgescu) sau De ce scriu ăștia pe pereți? (r. Alin Boeru) sunt doar o parte dintre cele 17 producții înscrise la categoria documentar, în urma apelului lansat în luna ianuarie. 

La categoria scurtmetraj au fost înscrise 58 de titluri, filme de ficțiune, documentare și povești animate. Lista scurtmetrajelor românești înscrise la această ediție cuprinde producții precum Exercițiu de concediu (r. Lara Ionescu), Toate neamurile (r. Alexandra Diaconu), Roz (r. Liviu Marghidan), Educație sentimentală (r. Alma Buhagiar), Între marginile zilei (r. Andreea Lăcătuș), Berliner Kindl (r. Lucia Chicos), Două vorbe, trei minciuni (r. Ioachim Stroe), Acolo unde bărcile nu ajung (r. Vlad Buzaianu), Antrenamentul de noapte (r. Bogdan Alecsandru) sau Venus (r. Carina-Gabriela Dasoveanu).

Lista completă a filmelor care intră în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo 2024 poate fi accesată aici: https://premiilegopo.ro/fara-categorie/filmele-care-intra-in-cursa-pentru-nominalizari-la-premiile-gopo-2024 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *