Cinemateca TIFF ajunge pentru prima data la Timisoara

Cinemateca TIFF vine pentru prima data la Timisoara, intr-un spatiu cultural nou, care-si propune sa devina punctul de intalnire al industriilor creative si mediului ONG din oras: FABER. Proiectiile vor avea loc in aer liber, in fiecare joi, incepand din 10 Septembrie si pana pe 22 Octombrie.

Filme multi-premiate care au facut inconjurul marilor festivaluri si au atras valuri de simpatie la cea de-a 19-a editie TIFF se vor vedea pe marele ecran din Timisoara. Saptamanal, iubitorii de cinema sunt invitati sa descopere cele mai asteptate titluri ale anului, parte dintr-o selectie spectaculoasa din care nu vor lipsi castigatorul Premiului sectiunii Zilelor Filmului Romanesc si filmul distins cu Premiul pentru regie la TIFF 2020.

Biletele vor fi disponibile in curand pe platforma Entertix.ro

10 septembrie 
Acasă, regia Radu Ciorniciuc
România, Germania, Finlanda, 2020 | 86′
În sălbăticia din Delta Văcărești, nouă copii împreună cu părinții lor au trăit în armonie cu natura timp de 20 de ani – până când au fost forțați să facă tranziția către marea junglă urbană a Capitalei.
Premiul secțiunii Zilele Filmului Românesc la TIFF; Premiul pentru Cea mai bună imagine la festivalul de la Sundance, Premiul special al juriului la festivalul de la Salonic, Premiul „Human Rights” la festtivalul Sarajevo IFF.

17 septembrie
Patrick, regia Tim Mielants
Belgia, Olanda, 2019 | 97′
Patrick este omul bun la toate în tabăra de nudişti a tatălui său. Bărbatul îşi rătăceşte ciocanul favorit şi e gata să nu lase niciun cotlon necercetat pentru a-l regăsi. Şi când tatăl său moare, misiunea lui Patrick capătă repede dimensiuni existenţiale…
Premiul pentru regie la TIFF 2020 și la Karlovy Vary 2019.

24 septembrie
Ținutul/ The County, regia Grímur Hákonarson
Islanda, Danemarca, Germania, Franţa, 2019 | 92′
Inga, o crescătoare de vaci trecută de prima tinereţe, se răzvrăteşte împotriva influentei cooperative locale. Femeia încearcă să convingă şi alţi fermieri să i se alăture, dar întâmpină o neaşteptată rezistenţă. La ce viclenii va trebui să recurgă Inga pentru a trăi aşa cum vrea?

8 octombrie 
Madre, regia Rodrigo Sorogoyen
Spania, Franţa, 2019 | 129′
A trecut un deceniu de când fiul de şase ani al Elenei a dispărut fără urmă. Femeia întâlneşte un adolescent care îi aduce aminte de fiul ei, iar cei doi vor începe o relaţie cu urmări neaşteptate.
Premiul pentru Cea mai bună actriţă în secţiunea Orizzonti la Festivalul de la Veneţia, 2019.

15 octombrie 
Servants, regia Ivan Ostrochovský
Slovacia, România, Cehia, Irlanda, 2020 | 78′
1980. Michal şi Juraj studiază la un seminar teologic din Cehoslovacia totalitară. Fiecare seminarist trebuie să decidă: va colabora cu regimul comunist sau va refuza, devenind astfel ţintă a supravegherii draconice a poliţiei secrete. Un nou rol excelent într-un film străin al actorului Vlad Ivanov. Co-produs în România de Libra Film Productions.
Premiera mondială la Berlinale 2020, în secțiunea Encounters.

22 octombrie 
DAU Natasha, regia Ilya Khrzhanovsky
Germania, Ucraina, Marea Britanie, Rusia, 2020 | 138′
Un experiment unic în cinematografie, filmat timp de câțiva ani într-un studio imens în Ucraina, unde viața în societatea stalinistă a fost recreată în detaliu și unde mii de oameni au fost angajați să trăiască 24 de ore din 24. În primul film din serie, Natasha este şefă la cantina unui institut secret de cercetări din Uniunea Sovietică. La o petrecere întâlneşte un cercetător francez venit în vizită şi cei doi ajung să petreacă noaptea împreună. A doua zi femeia este chemată la KGB pentru interogatoriu…
Ursul de Argint pentru Contribuţie artistică deosebită la Berlinale 2020. *Nerecomandat minorilor.

Cinemateca TIFF este un proiect al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) menit sa promoveze cinema-ul independent si sa faciliteze intalnirile dintre creatorii de cinema si public.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *