Competitia Internatională BIEFF 2021: Ce inseamna sa fii om?
Filmele incluse anul acesta in Competitia Internationala BIEFF propun noi perspective asupra naturii umane si a aspectelor care ne definesc identitatea ca oameni intr-o lume aflata in continua schimbare. Organizate in 7 teme curatoriale, 34 de scurtmetraje provenind din 20 de tari vor putea fi vazute pentru prima data pe marele ecran din Romania la ce-a de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Experimental (17-21 noiembrie, Bucuresti).
Selectia realizata de Oana Ghera, directorul artistic al festivalului, impreuna cu Flavia Dima, curator asociat, exploreaza problematici cheie pentru epoca in care traim, precum accentuarea nevoii de conexiune umana ca raspuns la fragmentarea si virtualizarea accelerata a interactiunilor sociale contemporane, alienarea si dezumanizare care deriva din nivelarea si/sau negarea identitatii si a alteritatii celuilalt, maniera in care ne raportam la munca si productivitate, dar si impactul activitatilor umane asupra lumii inconjuratoare.
Nesupuse convenționalului, imaginilor stereotipice și rolurilor de gen rigide, femeile din programul Fiice neascultătoare (Undutiful Daughters) variază de la entități demiurgice, la cele care se află printre noi în viața de zi cu zi, toate având în comun dorința de a transcede granițele tradiționale – ale societății, ale ficțiunii, ale reprezentării. Spectatorii BIEFF sunt invitați să le descopere în prima zi de festival, pe 17 noiembrie, de la ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco. Tot aici vor rula joi, de la ora 17:30, scurtmetrajele din programul Interioare/ Interiorități (Interior(itie)s), o selecție de patru filme în care se conturează, într-o formă enigmatică, aproape senzorială, un discurs deopotrivă intim și politic despre tensiunile dintre spațiul public și spațiul privat, dintre realitate și interioritate.
Ce înseamnă cu adevărat să fii om? Cele cinci scurtmetraje din calupul In(complet)uman (Not Fully Human), proiectate la Cinema Elvire Popesco pe 18 noiembrie, de la ora 19:30, jonglează cu semnificația termenului, descriind varii situații în care individul e forțat fie să-și reprime complet umanitatea, fie să se dezgolească pe jumătate în fața lumii. Vineri, de la ora 17:30, filmele din selecția Limbaj = Putere (Language = Power) chestionează puterea politică și capacitatea ei de a comunica, dar și forța imaginilor așa-zis „iconice” ale cinemaului, iar de la ora 19:30, programul În căutarea unei conexiuni (Searching For Connection) pune în discuție centralitatea nevoii de afecțiune și interacțiune în definirea condiției umane.
Prezentat sâmbătă, pe 20 noiembrie, de la ora 16:30, programul tematic Munca noastră cea de toate zilele (Our Daily Work) este o interpretare revigorantă a modului în care munca a fost modelată să existe în societatea actuală. Selecția include cinci scurtmetraje aplaudate de juriile festivalurilor de la Locarno, San Sebastián, Toronto sau Annecy. În aceeași zi, de la ora 19:30, la Cinemateca Eforie, spectatorii sunt invitați să descopere Lumea în absența noastră (The World Without Us), o selecție de experimente cinematografice care alcătuiesc un portret al antropocenului în absența prezenței umane, surprinzând deopotrivă complexitatea și frumusețea lumii naturale, dar și manierele în care omenirea vine să altereze inevitabil cursul acesteia.
Cele 34 de scurtmetraje vor fi analizate de Juriul Competitiei Internationale, care va decide titlul castigator al Marelui Premiu BIEFF 2021.
Programul complet si biletele de acces la proiectiile BIEFF.11 sunt disponibile pe https://eventbook.ro/festival/bieff.