Culinaria Banatica

Joi, 18 mai, a avut loc conferința de presă a lansării proiectului „Culinaria Banatica”, o inițiativă inovatoare dedicată promovării gastronomiei și a patrimoniului cultural în ținutul Banatului.

Evenimentul a reprezentat o etapă importantă în demararea proiectului, iar subiectele abordate de către gazdele conferinței (Caius Merșa – coordonatorul proiectului și Corina Macri –  președinta asociației HORETIM) au evidențiat istoria, misiunea, viziunea și obiectivele proiectului „Culinaria Banatica”, scopul principal fiind acela de a promova atat gastronomia tradițională cât și noua bucătărie românească.  

Proiectul va fi în desfășurare până la finalul acestui an, dorința organizatorilor fiind aceea de a-l duce mai  departe, devenind o constantă a evenimentelor și experiențelor gastronomice în Timișoara, iar contextul Capitalei Culturale Europene este momentul perfect.

Printr-o serie de evenimente lunare precum micul dejun, prânzul și cina în locațiile din cadrul asociației HORETIM, cu implicarea a aproximativ 70-80 de hoteluri și restaurante, cât și prin organizarea de workshop-uri împreună cu profesori și specialiști în domeniu, proiectul își dorește educarea și implicarea comunității locale pentru a încuraja învățarea și transmiterea culturii gastronomice regionale.

Unul dintre principalele aspecte evidențiate a fost acela că Banatul nu are o bucătărie balcanică, ci una central europeană, dorința inițiatorilor proiectului fiind parcurgerea pașilor necesari ca Banatul să devină Regiune Gastronomică Europeană. 

Corina Macri, președintele asociației HORETIM a vorbit despre importanța promovării și  implicării producătorilor locali; ea a vorbit și despre unicitatea regiunii Banatului, redată de influențele multiculturale pe care diferitele comunități le-au introdus pe parcursul timpului. 

Proiectul cultural Culinaria Banatica se adresează unui public divers cu o pasiune comună pentru preparatele culinare, cu un interes deosebit pentru cultura locală și istoria gastronomică și o sete de cunoaștere care cuprinde domenii culturale și istorice mai largi. Inițiativa este destinată atât locuitorilor din întreaga  regiune a Banatului și din zonele învecinate, precum și persoane cu interese culturale și gastronomice din întreaga țară și din întreaga lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *