”Faleze de nisip” – de la romanul lui Bujor Nedelcovici, la filmul lui Dan Pita, interzis de cenzura

Joi, 22 Noiembrie, de la ora 18:00, la Muzeul National al Literaturii Romane din strada Nicolae Cretulescu 8, va fi proiectat lungmetrajul Faleze de nisip. Proiectia va fi urmata de un dialog intre regizorul Dan Pita si scriitorul Bujor Nedelcovici. Moderator: Manuela Cernat (istoric si critic de film).

Filmul, inspirat din romanul “Zile din nisip” (1979 – recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor) a fost lansat pe 31 Ianuarie 1983, la cinematograful “Scala”, dar a fost interzis trei zile mai tarziu.

”Faleze de nisip” are în centru un om care suferă patologic de nevoia de a avea dreptate, exploatează lumea din perspectiva unui sistem care se voia intangibil. Doctorul Cristea acuză de furt un tânăr muncitor. Nici el, nici sistemul nu admit că ar putea să greșească. Medicul, trecut de prima tinerețe, își exploatează conștiința și găsește acolo convingerea că presupusul hoț e tânăr, deci e vinovat.

“Scenariul este scris de Bujor Nedelcovici după romanul Zile de nisip, o operă literară solidă, cu caractere puternice și conflicte psihologice acute, din care autorul a extras un scenariu foarte aproape de ceea ce mă interesează pe mine. Conflictul principal se declanșează între un om realizat din punct de vedere social, profesional și material, un om la apogeu și un altul, aparent un “nimeni”, în fond mult mai puternic, mai rezistent psihic.” – Dan Pița (Cinema, 1982)

Muzica filmului este semnată de compozitorul Adrian Enescu, costumele au fost realizate de Doina Levintza, imaginea şi montajul poartă semnătura Cristinei Ionescu şi a lui Vlad Păunescu. Filmul îi are în rolurile principale pe Gheorghe Visu, Carmen Galin, Victor Rebengiuc, Valentin Uritescu, Mircea Anghelescu şi Marin Moraru. Scenografia îi aparţine lui Călin Papură.

Evenimentul este realizat cu sprijinul CNC si al Arhivei Nationale de Film.

Proiectia face parte din proiectul CINEMACITIT. CINEMACITIT este sustinut de Muzeul National al Literaturii Romane. Programul cuprinde proiectii de film romanesc urmate de un dialog între regizor/scenarist/actor si o personalitate literara din tara. Filmele prezentate reprezintă ecranizari remarcabile ale unor texte de referinta din literatura romana, dar si productii recente premiate la mari festivaluri internationale sau adaptari libere dupa romane autohtone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *