Formatia ucraineana DakhaBrakha se intoarce la TIFF

Una dintre cele mai cunoscute formatii din Ucraina, DakhaBrakha (in ucraineana veche „da/ia”), se intoarce la Festivalul International de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) pentru un concert extraordinar, parte din initiativa TIFF For Ukraine. Fondata in 2004 la Kiev de regizorul de teatru avangardist Vladislav Troitki, DakhaBrakha isi defineste stilul ca fiind „haos etnic”/ „ethnic chaos”. Esenta muzicii lor vine din folclorul ucrainean, caruia i se adaugă jazz-ul, trance-ul, ritmurile si instrumentele din culturi cu totul diferite – de la cea indiana, la cea araba si africana. Rezultatul e un spectacol fascinant si original, care va putea fi urmarit la Cluj-Napoca pe 23 iunie 2022, la Iulius Parc Open Air. 

În ultimele luni, DakhaBrakha se află într-un turneu internațional, în care promovează muzica ucraineană și transmit mesaje de pace: „A fost greu să ne părăsim țara, dar suntem aici pentru că suntem artiști. Este foarte important pentru noi să simțim sprijin și solidaritate cu Ucraina, să facem cunoscute în lume muzica și tradițiile noastre în aceste vremuri de război”. DakhaBrakha este formată din Marko Halanevych, Iryna Kovalenko, Olena Tsybulska și Nina Garenetska.

În 2013, la TIFF, DakhaBrakha a acompaniat live proiecția filmului Earth/ Pământ (1930), capodopera regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko (1894 – 1956). Show-ul lor a fost atât de apreciat de public încât, a doua zi, DakhaBrakha a mai susținut un concert în plus pentru fanii din Cluj, la Casa TIFF. Formația s-a întors la TIFF și în 2018, unde a electrizat audiența.

In acest an, concertul DakhaBrakha face parte din TIFF for Ukraine, o initiativa speciala care va fi dedicata comunitatii, dar si cineastilor ucraineni. Aceasta include proiectii de film ale unor regizori ucraineni, proiectii cu subtitrari in limba ucraineana pentru copii, o zi care va sarbatori mancarea si traditiile tarii, dar si o campanie de donatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *