La Dino Parc Rasnov se va lansa o expozitie inedita de tablouri

Dupa recenta lansare a expozitiei stiintifice care aduce dovezi ale originii pasarilor de azi intr-un anumit grup al dinozaurilor carnivori, la Dino Parc Rasnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-estul Europei si muzeu in aer liber, va fi vernisata expozitia de tablouri  „Dinozaurii cu pene si lumea lor ”, realizat de artistul plastic Eduard Olaru, indrumat de profesorul emerit Dan Grigorescu. 

Expozitia cuprinde zece reconstituiri artistice ale unor scene inspirate de exceptionalele descoperiri din provincia chineza Liaoning din anii `90, care, prin abundenta tipurilor de dinozauri cu pene si modul extraordinar de conservare, au bulversat lumea stiintifica, oferind raspunsuri la o serie de intrebari legate de originea pasarilor.

Tablourile pictorului Eduard Olaru confirmă încă o dată talentul său artistic, totodată interesul său pentru redarea unor scene de viață din trecutul Pământului, susținut de o temeinică cunoaștere științifică în domeniul paleontologiei. Tablourile sunt cu totul originale, nefiind inspirate de reconstituiri ale unor scene similare, realizate de alți artiști.

Expoziția își propune să prezinte lumea dinozaurilor dincolo de perspectiva fioroasă a filmelor hollywoodiene, în care dinozaurii sunt prezentați ca niște creaturi violente. Nu trebuie să uităm că dinozaurii erau doar alte animale printre numeroase alte specii de ființe vii care, dincolo de rolurile de vânător sau vânat, aveau timp și pentru creșterea puilor, căutarea hranei, odihnă, joacă și multe altele,” a declarat artistul plastic Eduard Olaru, creatorul tablourilor din cadrul vernisajului.

După realizarea expozițiilor „Aripi peste timp”, „Mastodontul din Covasna” și „Enigma de la Tuștea”, organizate la Dino Parc Râșnov sub expertiza profesorului Dan Grigorescu – descoperitorul uriașului pterozaur Hatzegopteryx, artistul plastic Eduard Olaru și-a propus să introducă publicul și în lumea dinozaurilor cu pene din China. Cum arăta mediul în care trăiau acești dinozauri cu pene? Cu ce se hrăneau? Cu ce alte specii de animale conviețuiau? La aceste întrebări, dar și la altele, vor răspunde picturile din expoziția de la Dino Parc Râșnov. 

„Ne bucură că, pe lângă colaborarea cu oameni de știință cum este paleontologul Dan Grigorescu, putem colabora și cu artiști precum pictorul Eduard Olaru, care, prin talentul lui, dă culoare scenelor din trecutul biologic al Pământului. Prin aceste colaborări Dino Parc Râșnov confirmă importanța sa în promovarea cunoașterii științifice în domeniul istoriei vieții și a Pământului și rolul său educativ pentru tineri, cu atât mai pregnant cu cât evenimentele  din trecut sunt redate cu mult talent artistic, așa cum se va putea vedea în expoziția „Dinozaurii cu pene și lumea lor”,” a declarat Adrian Apostu, managerul Dino Parc Râșnov.

Expozitia „Dinozaurii cu pene si lumea lor” reprezinta o completare in plan artistic a expozitiei stiintifice circulare „Pasarile, urmasi ai dinozaurilor?”, inaugurata luna trecuta la  Dino Parc Rasnov, care conduce vizitatorii prin etapele evoluției pasarilor din prezumtivii lor stramosi – dinozaurii cu pene – incepand de la originea penelor si aparitia zborului, pe care, pe langa pasari il practica insectele, unele soparle, liliecii dintre mamifere, iar, in trecut, uriasii zburatori precum pterozaurii, contemporani cu dinozaurii.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *