Program “Cinema sub clar de luna” – 20 – 26 Septembrie

Cu patru filme romanesti in program, „Cinema sub clar de luna“ celebreaza cinema-ul autohton in saptamana 20-26 septembrie. Pe 21 septembrie va rula filmul care a obtinut Premiul pentru regie si Premiul Publicului la TIFF 2021, Camp de maci, povestea unui jandarm amenintat ca-i va fi dezvaluita public orientarea sexuala.

Spatiul din Gradina Muzeului National al Literaturii Romane (str. Nicolae Cretulescu, nr. 8) va gazdui pe 24 septembrie si doua dintre proiectiile incluse in Noaptea Alba a Filmului RomanescCautatorul de vant, cu Dan Bordeianu in rolul principal, si Marfa si banii, un eveniment special in memoriam Luminita Gheorghiu, care marcheaza si 20 de ani de la lansarea filmului. 

Vor urma, pe 25 si 26 septembrie, Romania salbatica, documentarul impresionant despre natura tarii noastre, in prezenta echipei, si o avanpremiera a filmului Petrov’s Flu, premiat pentru imagine la Cannes, o calatorie fabuloasa prin Rusia post-sovietica de la regizorul lui Leto si The Student, Kirill Serebrennikov.

Program 21-26 septembrie

Grădina Muzeului Național al Literaturii Române
Str. Nicolae Crețulescu, nr. 8

📌Marți, 21 septembrie, 20:00
Câmp de maci
r. Eugen Jebeleanu | România, 2020 | 83′
Cu: Conrad Mericoffer, Alexandru Potocean, Radouan Leflahi

Cristi este un tânăr jandarm din Bucureşti care a ascuns toată viaţa că este gay. Când face parte din echipa chemată să restabilească ordinea într-un cinema unde proiecţia unui film LGBT a fost oprită de un grup ultranaţionalist, unul din spectatori îl recunoaşte și ameninţă că-l va demasca în faţa tuturor…
Premiul pentru regie și Premiul Publicului la TIFF 2021

📌Vineri, 24 septembrie
20:00 Căutătorul de vânt
r. Mihai Sofronea | România-Bulgaria-Serbia, 2021 | 95′  *Proiecție specială / Noaptea Albă a Filmului Românesc
Cu: Dan Bordeianu, Olimpia Melinte, Adrian Titieni

Radu duce o viaţă solitară. Un interviu pentru un nou loc de muncă îi dă speranţa că lucrurile se vor îndrepta şi că va scăpa de depresie, dar după analizele medicale obligatorii află că nu mai are decât câteva luni de trăit. Pleacă de acasă şi, după săptămâni de condus fără direcţie, ajunge la limita puterilor într-un sat. Un bătrân, Nea Pavel, îl ia la el acasă şi Radu decide să nu mai plece. Dar poate el să ignore ceea ce-l aşteaptă?
Competiția Zilele Filmului Românesc, TIFF 2021

22:00 Marfa și banii
r. Cristi Puiu | România, 2001 | 90′ / *20 de ani de la lansare. In memoriam Luminița Gheorghiu/ Noaptea Albă a Filmului Românesc
Cu: Alexandru Papadopol, Dragoș Bucur, Ioana Flora, Luminița Gheorghiu, Răzvan Vasilescu

Un tânăr din Constanța care deține propria afacere (vinde la geamul apartamentului) își dorește să se extindă și să-și cumpere chioșc, dar nu are deocamdată mijloace. Un grangur local îi oferă o sumă importantă de bani pentru un transport în aparență simplu: o geantă care trebuie dusă la București, la o adresă precisă. Se pare însă că geanta conține anumite lucruri care îi interesează și pe alții. Convins la început că și-a vândut doar serviciile, tânărul înțelege, când este prea târziu, că și-a vândut de fapt conștiința.
Camera d’Or, Quinzaine des Réalisateurs, Cannes 2001

📌Sâmbătă, 25 septembrie, 20:00

România sălbatică
r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache | România, 123′ *Proiecție în prezența echipei
Cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din țara noastră! După sute de ore de filmare și mai bine de 10 ani de preproducție filmul prezintă imagini în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării.
Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc la TIFF 2021

📌Duminică, 26 septembrie, 20:00

Petrov’s Flu, r. Kirill Serebrennikov | Rusia, 2020 | 145’ *Avanpremieră
Cu: Chulpan Khamatova, Yuri Kolokolnikov, Yuriy Borisov, Semyon Serzin, Yulia Peresild

O călătorie nebună prin Rusia post-sovietică. În timp ce orașul trece printr-o epidemie de gripă, familia Petrov se zbate să facă față unei noi zile în țara în care trecutul nu e niciodată trecut, prezentul e îmbibat în alcool, într-o permanentă stare de violență și tandrețe, și unde sub straturile banalului se ascund lucruri de-a dreptul extraordinare. Bazat pe romanul  „The Petrovs In and Around the Flu”, de Alexey Salnikov.
Regizorul Kirill Serebrennikov, cunoscut și premiat pentru Leto și The Student, nu a putut participa la premiera de la Cannes, din cauza interdicției de a părăsi Rusia.
Premiul Vulcan pentru imagine, Cannes 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *