All About Eve (1950)

Machiavelismul (Niccolò Machiavelli – “Principele”) sustine ca in politica se pot folosi absolut orice mijloace ce pot duce la atingerea scopului propus: viclesug, minciuna, lipsa de scrupule, manevre diabolice, tradare, corupere etc., de unde si principiul “scopul scuza mijloacele”. In psihosociologia moderna se utilizeaza termenul ca atitudine, desemnand tendinta de a manipula comportamentul altora, de a percepe si a trata indivizii ca pe obiecte, in vederea atingerii propriilor scopuri.

De ce va spun toate aceste lucruri? Pentru ca All About Eve (1950), o bijuterie a cinematografiei americane (de pe vremea in care chiar se faceau filme bune, sase premii Oscar), ilustreaza cel mai bine tot ceea ce inseamna si reprezinta machiavelismul. Filmul este o poveste nemuritoare despre ambitie, manipulare si tradare, si cu siguranta unul dintre cele mai bune filme clasice facute vreodata.

Povestea: Ambitioasa Eve Harrington (Anne Baxter) intra, intamplator sau nu, in viata unor oameni celebri din teatru (actrita Margo Channing (Bette Davis), iubitul ei/regizorul Bill Sampson, Karen Richards si sotul ei/scenaristul Lloyd Richards, producatorul Max Fabian) cu un singur scop: sa ajunga o actrita de succes.

Numai ca pentru a-si indeplini scopul, ea alege sa joace rolul vietii ei. Astfel, in timp ce toti cei din jurul ei cred ca Eve este naiva si neajutorata, ea ii manipuleaza, ii tradeaza si ii foloseste pentru a-si indeplini visul.

Toti politicienii aspiranti ar trebui sa se uite la acest film si sa ia notite. O sa aveti foarte multe lucruri de invatat despre ceea ce puteti face atunci cand vreti cu adevarat sa ajungeti undeva in aceasta viata. Plus ca o sa intelegeti ce insemna cinematografia in trecut, o perioada in care efectele speciale nu existau, o perioada in care actorii stiau sa joace.

No Responses to “All About Eve (1950)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *