Documentarul Al Amari, resedinta provizorie, in premiera mondiala la Festivalul de Film Documentar de la Jihlava

Documentarul intimist Al Amari, resedinta provizorie, co-productie Republica Ceha, Romania si Palestina, va avea premiera mondiala la cea de-a 25-a editie  a Festivalului de Film Documentar de la Jihlava, in sectiunea competitionala Czech Joy.

Cum se simte atunci cand ”temporar” devine ”permanent”? Hanan, Jaafar si Shams traiesc intr-o tabara de refugiati veche de 70 de ani si realizeaza ca trebuie sa traiasca in acest loc pentru totdeauna.

Documentarul de mediu metraj (42 min) produs de Kristyna Kopřivová (Cehia), coprodus de Mirona Radu (prin Creatrix Fama, Romania) si Mohanad Yaqubi (prin Idioms Film, Palestina), exploreaza ideea cautarii identitatii si asumarea responsabilitatii unei persoane pentru a-si depasi propria conditie in tabara de refugiati Al Amari, din Ramallah, Palestina. 

Al Amari a fost infiintata dupa ce locuitorii acesteia si-au pierdut locuintele originale cu promisiunea ca situatia se va rezolva intr-o saptamana. Acest ”provizoriu” a devenit permanent, durand 70 de ani. Trecutul s-a preschimbat in realitatea cotidiana si bantuie toate aspectele mediului taberei. Hannan, Jaafar si Shams, protagonistii, au propriile ritualuri pentru a putea evada din tabara macar pentru un moment, dar si pentru a putea face fata etichetei de refugiat, mentionata in cartea lor de identitate. Solidaritatea oamenilor din acest ghetou, creat integral din cuburi de beton, aproape ca se reduce la mentinerea unor reguli stricte de trai in societate.

Privitorii intra in poveste direct prin ochii regizoarei, la randul ei personaj in naratiune, care incearca sa isi raspunda ei insesi la intrebari pe parcursul realizarii filmului. „De ce suntem aici si de ce nu facem nimic legat de asta? Aceasta este o intrebare personala, dar universala, atemporala si esentiala pentru mine, la care am cautat sa raspund in acest documentar. De fapt, am chestionat responsabilitatea individuala intr-o chestiune colectiva: in ce masura am dreptul sa-mi motivez destinul prin nedreptati colective din trecut? Ce se intampla daca aceste nedreptati istorice devin realitatea mea de zi cu zi?” Kristýna Kopřivová, regizoarea documentarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *