Film O’Clock aduce o selecție îndrăzneață de filme

Film O’Clock promite și în 2023 o nouă experiență cinematografică memorabilă, oferind publicului oportunitatea de a se bucura de o varietate de filme contemporane și clasice, precum și de evenimente culturale conexe. Festivalul se va desfășura în perioada 28 februarie – 3 martie 2024 cu proiecții simultane în România, Lituania, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Grecia, Egipt și Africa de Sud.

Cea de-a patra ediție a festivalului este organizat de Creatrix Fama și Mockra Productions, cu sprijinul Dacin Sara și ABI Fundație. Proiecțiile din România vor avea loc la Sala Cinema din cadrul UNATC – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, partener de prestigiu. Intrarea la proiecții și discuții este liberă.

A patra ediție a Festivalului Internațional Film O’Clock este pregătită să captiveze publicul cu o gamă îndrăzneață de scurtmetraje, filme clasice atemporale și discuții online pentru profesioniști. 

Punând în valoare viziunile artistice distincte și bogăția narativă, festivalul evidențiază zece titluri care concurează în competiția internațională de scurtmetraje și șase proiecții de filme clasice. Programul este conceput pentru a oferi o platformă dinamică atât pentru regizorii emergenți, cât și pentru cei consacrați, pentru a interacționa cu publicul și colegii din industrie.

Selecția atent curatoriată de Mirona Radu (România), Andrew Mohsen (Egipt) și Zhana Kalinova (Bulgaria) pentru competiția internațională de scurtmetraje include:

 1. “1991,” regizat de Linas Ziura (Lituania, 2023, 12 min., ficțiune)
 2. “A Void,” regizat de Jordy Sank (Africa de Sud, 2022, 26 min., ficțiune)
 3. “Știri proaste,” regizat de Liviu Rotaru (Republica Moldova, 2023, 29 min., ficțiune)
 4. “Fractură,” regizat de Dimana Pastrakova (Bulgaria, 2023, 30 min., ficțiune)
 5. “Hypatia,” regizat de Andrei Răuțu (România, 2023, 17 min., ficțiune)
 6. “Mama,” regizat de Naji Ismail (Egipt, 2022, 20 min., ficțiune)
 7. “Gata,” regizat de Eirini Vianelli (Grecia, Belgia, 2023, 11 min., animație)
 8. “Suruaika,” regizat de Vlad Ilicevici, Radu C. Pop (România, 2022, 9 min., animație)
 9. “Walking Up in Silence,” regizat de Mila Zhluktenko, Daniel Asadi Faezi (Ucraina, 2023, 18 min., documentar)
 10. “Când zboară MIG-urile,” regizat de Philip Găicean (România, 2023, 15 min., ficțiune)

Aceste filme vor concura pentru două premii: Premiul Publicului și Premiul Juriului, fiecare cu o sumă brută de 700€ și, respectiv, 500€.

Juriul pentru Competiția Internațională de Scurtmetraje este compus din trei profesioniști distinși. Radu Jude este un regizor român ale cărui filme, inclusiv “Lampa cu Căciulă”, “Aferim!” și “Babardeală cu Bucluc sau Porno Balamuc”, au primit aclamări internaționale, inclusiv premiul prestigios Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin. Yana Titova este o artistă din Bulgaria cunoscută la nivel internațional pentru contribuțiile sale atât pe scenă, cât și pe ecran. Debutul său regizoral, “O Doză de Fericire”, a fost cel mai bine vândut film bulgar din 2019, consolidându-i statutul în cinematografia internațională. Aly Kassem este un actor egiptean excepțional de talentat, cunoscut pentru interpretările sale captivante în diverse proiecte de televiziune și film în Egipt și nu numai.

În plus față de proiecțiile de scurtmetraje, festivalul va include două discuții online, care vor explora teme relevante precum patrimoniul, inteligența artificială și sănătatea mintală în industria filmului.

Completând paleta de filme contemporane, festivalul aduce un omagiu patrimoniului cinematografic cu secțiunea sa de filme clasice. Publicul va avea ocazia să (re)descopere capodopere atemporale precum filme de scurtmetraj de animație realizate de maestrul Ion Popescu Gopo în perioada 1957-1985, “The Living Heroes”, o explorare a rezilienței și eroismului în cinematografia lituaniană, filmul de debut “A Dog’s Home” al cineastului consacrat Stephan Komandarev, filmul documentar “The Man who Drove with Mandela” premiat la Berlinale în 1999, documentarul “Fântâna“ realizat de cineastul moldovean Vlad Ioviță în 1966.

De asemenea, cinefilii se pot aventura în lumea avangardistă a documentarului revoluționar al lui Dziga Vertov, “Man with a Movie Camera”, un poem cinematografic care continuă să inspire generații de regizori de film. Proiecția este organizată în parteneriat cu Film Menu și va fi urmată de o discuție moderată de Dora Leu și Andreea Păiș.

Pentru ultimele actualizări și informații, vă rugăm să vizitați www.FoC-IFF.com.

One Response to “Film O’Clock aduce o selecție îndrăzneață de filme”
 1. card recenzii google March 6, 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *