Filmele care au cucerit premiile celor mai importante festivaluri europene, pe marele ecran din Bucuresti

O celebrare a puterii imaginatiei si a fortei transformatoare a cinematografului, filmele prezentate la cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti (BIEFF)continua sa surprinda prin inventivitatea lor formală care testeaza  limitele conventionalului, invitand  totodata la reflectie asupra naturii si existentei umane. Doua dintre cele mai apreciate lungmetraje prezentate anul acesta la Cannes, dar si o selectie de scurtmetraje recent premiate de marile festivaluri europene, incluse in programul Golden Shorts, se vor vedea pentru prima data pe marele ecran din Romania, in perioada 17-21 noiembrie, la Cinema Elvire PopescoCinemateca Eforie si Muzeul National de Arta al Romaniei (Sala Auditorium)

Îmbinând ficțiunea cu vise, amintiri, fantezii și anxietăți personale, A Night of Knowing Nothingtrasează contururile unei povești de dragoste imposibile, desfășurate pe fundalul mișcărilor studențești de protest din India zilelor noastre. ,,Un portret viu al revoltei și opresiunii, al iubirii și durerii și al gândirii filozofice amenințate de agenda naționalistă’’ (IndieWire), debutul  regizoarei Payal Kapadia, a fost distins cu premiul L’Oeil d’or pentru cel mai bun film documentar la ediția din 2021 a Festivalului de Film de la Cannes, iar la București se va vedea în premieră națională joi, pe 18 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie

Tot de la Cannes, din secțiunea independentă Quinzaine des Réalisateurs, ajunge pe marele ecran BIEFF The Tsugua Diaries, una dintre cele mai reconfortante lucrări cinematografice realizate în era pandemică. Filmat pe peliculă de 16 mm pe fundalul scăldat de soare al Sintrei, acest jucăuș experiment cinematografic semnat de Maureen Fazendeiro și Miguel Gomes e construit ca un jurnal în revers (după cum sugerează și titlul) al întâmplărilor cotidiene prin care trec trei prieteni auto-izolați pe durata unei luni de de august într-o fermă spațioasă.

Filmul va fi proiectat vineri, pe 19 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie, și duminică, în ultima zi de festival, de la ora 16:30, la Cinema Elvire Popesco. Ambele lungmetraje sunt proiectate la București în parteneriat cu secțiunea independentă Quinzaine des réalisateurs.

O selectie de cinci scurtmetraje de aur, care celebreaza varietatea tematica si stilistica a cinematografiei contemporane si inventivitatea formala a noii generatii de cineasti, programul Golden Shorts reuneste la aceasta ediție producțiile remarcabile premiate în 2021 la Berlinale, Oberhausen, Rotterdam, Locarno și Veneția. Filmele prezentate in parteneriat cu cele mai mari evenimente cinematografice ale lumii vor putea fi urmarite la cea de-a 11-a editie BIEFF duminica, pe 21 noiembrie, de la ora 18:30, la Muzeul National de Arta al Romaniei, in Sala Auditorium.  

Abonamentele si biletele de acces la proiectiile BIEFF 2021 sunt disponibile online, pe platforma Eventbook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *