„Lectii de persana”/ „Persian Lessons”, in cinematografe din 8 Octombrie

Un tanar evreu belgian ce incearca sa scape de executie in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial isi inventeaza o noua identitate, dar si o limba ce nu exista, pentru a-si salva viata. Impresionanta poveste, regizată de Vadim Perelman, nominalizat la Oscar, ajunge in cinematografele din Romania din 8 Octombrie, distribuit de Independenta Film. 

Filmul a avut premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Berlin in 2020 si a atras un numar impresionat de spectatori la TIFF 2021, unde a fost proiectat in premiera nationala, in prezenta regizorului. 

În Franța anului 1942, tânărul evreu belgian Gilles (Nahuel Pérez Biscayart) este arestat de trupele SS și trimis împreună cu alți evrei într-un lagăr. Pentru a-și salva viața, acesta pretinde că este persan și primește periculoasa misiune de a-l învăța Farsi pe Klaus Koch (Lars Eidinger), ofiţerul care administrează bucătăria lagărului şi care visează să deschidă un restaurant în Iran imediat după terminarea războiului. Cu ajutorul unor trucuri ingenioase Gilles inventează zilnic cuvinte în Farsi, pe care ulterior i le predă lui Koch, însă relația specială care se leagă între cei doi provoacă invidie printre ceilalți prizonieri și soldați. Dar oare pentru cât timp va putea fi păstrat secretul lui Gilles?

„Lectii de persana”/ „Persian Lessons” este o co-productie Rusia – Germania – Belarus, regizata de Vadim Perelman si partial inspirata de o poveste scrisa de Wolfgang Kohlhaase, intitulata „Erfindung einer Sprache”, care are la baza o poveste reala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *