Ne-am ridicat: Romania, 1989-2019

Pe 12 ianuarie 1990, jurnalistul scotian Rupert Wolfe Murray a ajuns pentru prima data in Romania. A gasit atunci o tara care isi pornea drumul spre democratie, cu o populatie dornica de schimbare. A observat nasterea unei tinere democratii si a dorit sa ajute la vindecarea ranilor lasate de regimul comunist, axandu-se pe munca de voluntariat in orfelinatele sistemului.

Dupa 30 de ani Rupert a revenit in Romania pentru a observa cum s-a schimbat societatea și pentru a intelege si mai bine ce s-a petrecut la Revolutie. Impreuna cu prietenul si fostul sau cameraman, Laurentiu Mihai, jurnalistul a parcurs tara de la sud la nord si de la est la vest pentru a intelegecum au resimtit romanii tranzitia

”Ne-am ridicat: România, 1989-2019” (regie: Mihai Dragolea) este documentarul unei generații, un film despre starea actuală a țării, despre tranziția României de la comunism la familia de state europene din care face acum parte și a cărei valori le îmbrățișează.

Rupert Murray, Laurențiu Mihai și regizorul Mihai Dragolea au străbătut peste 2000 de km prin România pentru a afla cum s-a dezvoltat țara în cei 30 de ani. Au revenit în locurile pe care Rupert le-a vizitat în 1990, în Piața Operei din Timișoara unde a început Revoluția, la Ionășeni în județul Botoșani unde a participat la reconstrucția unui orfelinat, dar și la Ciugud, cea mai dezvoltată comună din țară.

Documentarul oferă o privire din interior a Revoluției, prin imaginile în exclusivitate din Timișoara zilelor de 16-17 și 20 decembrie, imagini cu muncitorii de la ELBA care au revenit în Piața Operei deși cu 2 zile înainte s-a tras în oameni, imagini cu victimele ascunse de armată după raziile făcute prin oraș, declarații ale martorilor și ale oamenilor care au fost atunci în piață. Imaginea de ansamblu este dată de cele 15 interviuri cu experți și personaje ale Revoluției, tranziției și prezentului.

Printre ei îi veți recunoaște pe politologul Armand Goșu, regizorul Florin Iepan, jurnalistul Chris Stephen de la The Guardian care a documentat Revoluția de la Timișoara, sau Damian Gheorghe, primarul comunei Ciugud, jud Alba, comuna care deține recordul pentru absorbția de fonduri europene în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *