O comedie spaniola deschide cea de-a 20-a editie TIFF

Cinematografia spaniola va fi celebrata la cea de-a 20-a editie a Festivalului International  de  Film  Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiectii si evenimente speciale, intalniri cu cineasti, masterclass-uri, initiative de industrie si expozitii.

Ca parte a acestui program, Festivalul International de Film de la San Sebastián (SSIFF) devine partener al TIFF si propune o selectie puternica de filme spaniole in Carte blanche: San Sebastián. Printre cele 10 titluri recente alese de selectionerii renumitului festival se numara si comedia care va deschide cea de-a 20-a editie TIFF vineri 23 iulie, de la 21:00, in Piata Unirii din Cluj-Napoca: Dineu cu vecinii de susThe People Upstairs, in regia lui Cesc Gay. Biletele sunt puse in vanzare pe tiff.eventbook.ro.

Selecția de filme propuse reflectă efervescența și diversitatea cinema-ului spaniol. Încă din prima zi a festivalului, cinefilii sunt invitați la o comedie savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne. Dineu cu vecinii de susSentimentalThe People Upstairs are cinci nominalizări la Premiile Goya și două vedete spaniole pe afiș: Javier Cámara (Hable con ellaLa mala educación, regizate de Pedro Almodóvar, serialele The Young Pope și Narcos) și Belén Cuesta (La casa de papelPaquita SalasParking, în regia lui Tudor Giurgiu).

Carte blanche: San Sebastián aduce un serial de 6 episoade, Riot Police, regizat de Rodrigo Sorogoyen (Trofeul Transilvania 2014 cu Stockholm) și desemnat de publicația El Mundo ,,cel mai bun serial spaniol al acestui an’’. Din cea mai recentă selecție vin și Last Days of Spring (r. Isabel Lamberti), distins cu New Directors Award 2020, o dramă despre realitățile cartierelor sărace din periferia Madridului, Death Knell (r. Imanol Rayo), un thriller despre o familie care descoperă oase umane pe terenul fermei pe care o deține, și Ane Is Missing (r. David Pérez Sañudo), premiat pentru scenariul care explorează procesul de maturizare al unei mame care reușește să își asume acest rol doar după dispariția fiicei sale.

O explozie de culoare și veselie, musicalul My Heart Goes Boom! (r. Nacho Álvarez) invită într-o călătorie muzicală prin Spania anilor ’70, animată de hiturile celebrei Raffaella Carrà. A Thief’s Daughter (r. Belén Funes) i-a adus actriței Greta Fernandez premiul pentru Cea mai bună actriță la San Sebastián cu povestea de viață a unei tinere condamnate la nefericire. În 2018, Journey to a Mother’s Room (r. Celia Rico Clavellino), o dramă intimă despre relația mamă-fiică, a fost premiat cu New Directors Award și Youth Jury Award. Visul regizorului León Siminiani de a face un film despre un jaf devine realitate în Notes For a Heist Film, un captivant documentar experimental despre viața unui celebru escroc spaniol.

Tot de la San Sebastián vine o istorie fascinantă, Arzak since 1897 (r. Asier Altuna), care va face deliciul pasionaților de gastronomie, într-un eveniment special dedicat bucătăriei spaniole, în secțiunea Film Food. Arzak, unul dintre cele mai bune restaurante din lume, e o afacere de familie din orașul San Sebastián ce deține trei stele Michelin de 30 de ani. Acum tatăl, vedeta restaurantului, se retrage, iar fiica lui trebuie să ducă mai departe moștenirea – rafinamentul bucătăriei basce, la cel mai înalt nivel. 

Detalii despre invitati si programul complet Focus Spania vor fi anuntate inainte de festival.

No Responses to “O comedie spaniola deschide cea de-a 20-a editie TIFF”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *