“Os de peste”, de vineri in cinematografe

Lungmetrajul „Os de peste/ Fishbone”, regizat de Dragomir Sholev, productie Bulgaria – Romania, ajunge pe marile ecrane la sfirsitul acestei saptamani.

Pelicula, distribuita de microMULTILATERAL, va rula in Bucuresti (Happy Cinema, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Elvire Popesco, Cinema Union, POINT), Bistrita (Centrul Cultural Dacia), Barlad (Cityplex Victoria), Cluj-Napoca (Cinema Arta, Cinema Victoria), Fagaras (Casa de Cultura), Iasi (Cinema Ateneu), Odobesti (Casa de Cultura), Pitesti (Cinema Trivale), Sfantu Gheorghe (Cinema Arta), Slobozia (Casa de Cultura). 

Joi, 24 martie, de la ora 20:00, filmul rulează la Cinema Muzeul Țăranului urmat de o discuție cu echipa română a filmului – Ada Solomon (producător) și Cătălin Cristuțiu (monteur). 

Filmul spune povestea lui Ivo, manager al unui camping de la malul mării, care refuză să îngroape un alt delfin eșuat în zonă. De data aceasta vrea dreptate și este hotărât să pornească o anchetă deoarece corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul.

„Filmul este inspirat din faptele reale prezentate de un blogger care se ocupa de o plajă din Bulgaria și a scos la lumină o mulțime de absurdități în articolul său. M-am gândit că dacă mă voi focusa foarte mult pe problemele febrile, filmul va deveni prea local, ori eu căutam un impact universal, drept urmare am ales ca miezul poveștii să fie subiectul ecologist. Dar ce mă atrage cel mai mult este paradoxul existenței într-o societate în care oamenii nu pot găsi o cale amiabilă de funcționare”, spune regizorul într-un interviu acordat Cineuropa.

Dragomir Sholev adaugă: „Ideea mea inițială a fost să evit pe cât posibil corpul delfinului, însă, pe măsură ce se conturau personajele secundare, s-a simțit nevoia să fie văzut, drept urmare am ajuns să expun în cadru bucățele de corp. Astfel, punctul de vedere al delfinului a devenit personaj în sine în film”.

Din distributie fac parte Deyan Donkov (Ivo), Suzy Radichkova (Katya), Valentin Andreev – Rafe (bunicul Chavo). Pentru a avea cat mai multa autenticitate in film, regizorul a lucrat cu mulți neprofesionisti, dar si cu actori fara prea multă experienta, chipuri noi cu care publicul nu era familiarizat. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *