Scurtmetrajul “Potemkinistii”, premiera mondiala la Cannes

Scurtmetrajul „Potemkinistii”, scris si regizat de Radu Jude, va avea premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Cannes pe 25 mai 2022, in prezenta echipei. Productia romaneasca va debuta in programul Quinzaine des Réalisateurs, sectiune paralela a prestigiosului festival, la Théâtre Croisette. Alte doua proiectii sunt programate pe 26 mai, la Cinéma Olympia si la Cinéma Alexandre III.

Cea de-a 75-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes va avea loc in perioada 17 – 28 mai 2022. Scurtmetrajul va rula in cinematografele din Romania din 1 iulie, in cadrul proiectului “Almanah Cinema. Sase filme scurte”.

„Potemkinștii” pornește de la gestul de sfidare la adresa Rusiei făcut în 1905 de marinarii de pe Crucișătorul Potemkin, care au primit azil politic în România. În 2021, un sculptor (interpretat de Alexandru Dabija) încearcă să facă o lucrare inspirată de acest eveniment. „Potemkiniștii” este o comedie despre artă, istorie, memorie și cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo ca „o schiță de Caragiale încrucișată cu un video-eseu de Mark Rappaport”. 

Alexandru Dabija și Cristina Drăghici interpretează rolurile principale. Producătorul scurtmetrajului este Ada Solomon, iar producător executiv, Diana Caravia. Imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul, de Cătălin Cristuțiu, iar sunetul, de Titi Fleancu. Designul și mixajul de sunet sunt realizate de Marius Leftărache, costumele, de Cireșica Cuciuc, coafura și machiajul, de Bianca Boeroiu.

No Responses to “Scurtmetrajul “Potemkinistii”, premiera mondiala la Cannes”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *