TIFF 2023 Highlights: Lars von Trier, Cate Blanchett

Noile producții ale lui Lars Von Trier și Fatih Akin, filmele care au câștigat marile premii la festivalurile de la Veneția sau Locarno, dar și mult așteptatul Tár, cu Cate Blanchett în rolul principal, vor face parte din programul celei de a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj-Napoca).  

Riget Exodus / The Kingdom Exodus (Danemarca, 2022) a treia parte a trilogiei horror cult regizată de Lars von Trier a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția 2022. Serialul urmărește viața plină de absurd și supranatural a pacienților și a personalului din secția de neurologie a spitalului Rigshospitalet din Copenhaga. Un organism enorm din carne și sânge s-a materializat pe coridoarele și în saloanele instituției, interferând cu destinele deja încercate ale celor care îl populează. La 28 de ani de la lansarea primului sezon creat pentru televiziunea daneză, The Kingdom a ajuns rapid o senzație internațională, iar în acest sezon final, von Trier se întoarce la o parte dintre personajele și poveștile originale, aducându-le în prezent cu și mai mult umor, dar și grotesc: „Încercând să recreeze cu ușurință ceea ce pentru mulți era deja perfect, The Kingdom Exodus abundă în atmosfera vintage, atât de aplaudată de fanii din toată lumea” (Cineuropa). Toate cele 5 episoade ale seriei vor fi prezentate la TIFF într-o proiecție-maraton unică, parte din Focus Nordic.

„Interpretarea ei străpunge ca bagheta unui dirijor: direct în inimă” (The Guardian). Cate Blanchett este poate una dintre cele mai apreciate actrițe ale sezonului, atât de critici cât și de public, pentru rolul din filmul Tár (r. Todd Field, SUA, 2022) unde o interpretează pe Lydia Tár, compozitoare și dirijoare de geniu. Cu 6 nominalizări la Oscar – inclusiv pentru cel mai bun film și cea mai bună actriță în rol principal – Tár este o dramă psihologică despre un personaj excepțional, dar chinuit de paranoia și insomnii. De la zvonurile despre relațiile nepotrivite pe care le are cu femei mai tinere din orchestră și până la stilul ei de viață similar cu al vedetelor rock, destinul Lydiei Tár este unul violent, amplificat obsedant de muzica pe care o compune și o dirijează.

Un obișnuit al TIFF-ului, celebrul regizor, scenarist și producător german Fatih Akin (Head-On, The Edge of Heaven sau Soul Kitchen) își va prezenta noul film – Rheingold (Germania, 2022) – în iunie la Cluj-Napoca. Inspirat de viața rapperului Xatar, Rheingold e o poveste captivantă despre succes și muzică, dar și violența străzilor, toate spuse cu umor, pe ritmuri de hip-hop. Celebru în Germania pentru muzica lui, mai ales pentru primul album pe care l-a scris în închisoare, Xatar, pe numele lui adevărat Giwar Hajabi, co-semnează scenariul, alături de Akin. Filmul va fi ulterior distribuit în România de Transilvania Film.

Și noul film cu Isabelle Huppert în rolul principal va fi văzut la TIFF 2023. La syndicaliste (r. Jean-Paul Salomé, Franța, 2022) este un thriller inspirat din realitate: personajul interpretat de Huppert este angajata unei companii de energie nucleară care denunță o serie de practici ilegale din interiorul instituției. Fapta ei declanșează un război fără scrupule între angajat și angajator, care culminează cu un atac violent asupra femeii în propria casă. Decisă să își găsească dreptatea, ea intră într-un joc al acuzațiilor în care compania, dar și guvernul, încearcă să o transforme în suspect și să o înlăture. Din distribuția filmului face parte și actrița de origine română Alexandra Maria Lara.

Abonamentele pentru TIFF 2023 au fost puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/

No Responses to “TIFF 2023 Highlights: Lars von Trier, Cate Blanchett”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *