Bright Sky Ro – aplicatia mobila in sprijinul victimelor violentei domestice

Fundatia Vodafone Romania a lansat saptamana trecuta aplicatia Bright Sky Ro, un instrument digital gratuit care vine in sprijinul victimelor violentei domestice, oferind asistenta si informatii utile persoanelor aflate intr-o relatie abuziva sau celor care vor sa ajute astfel de cazuri.

Bright Sky Ro are, in primul rand, un rol de informare si educare pentru ca descrie care sunt categoriile de violenta de gen, combate miturile legate de acest fenomen si permite utilizatorului sa evalueze siguranta unei relatii prin simpla completare a unui formular electronic.

Aplicatia ofera si o baza de date cu servicii de asistenta, astfel incat utilizatorul sa poata lua legatura cu cel mai apropiat serviciu disponibil in zona in care se afla. In plus, meniul aplicatiei permite accesul utilizatorilor la informatii despre cauzele si consecintele abuzului, planul de siguranta si prevederile legale care pot proteja o victima a violentei domestice (ordinul de protectie provizoriu dat de politie si ordinul de protectie dat de instanta), precum si masurile care pot fi adoptate pentru cresterea sigurantei in mediul online.

Bright Sky Ro ofera posibilitatea inregistrarii incidentelor intr-un jurnal digital confidential, la o adresa de email aleasa de victima, printr-o functie ce foloseste text, continut audio, video sau foto. Informatiile stranse de victima in acest jurnal pot deveni dovezi in instantele de judecata. Aplicatia ofera informatii si sfaturi utile legate de consimtamantul in relatiile sexuale si de hartuire, prezentand si studii de caz care exemplifica tipurile de comportament abuziv afisate cel mai frecvent in relatiile intime.

Necesitatea unui astfel de proiect vine in contextul in care peste 80% dintre romani considera violenta impotriva femeii ca fiind un fenomen national foarte raspandit. Doar pe parcursul anului 2019, la nivel national, politistii au emis 7.986 de ordine de protectie provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate in ordine de protectie*. De asemenea, anul trecut, instantele judecatoresti au emis 7.899 de ordine de protectie, cele mai multe fiind emise la solicitarea victimelor.

Aplicatia a fost dezvoltata initial  de catre Fundatia Vodafone Grup si ulterior adaptata pentru Romania in cadrul unui parteneriat cu Politia Romana, Asociatia Necuvinte si Asociatia Code for Romania. Bright Sky Ro este disponibila in App Store si Google Play Store in limbile romana, engleza si maghiara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *