Economie de energie in centrele de date ale Vodafone Romania

Vodafone Romania a ajuns la o economie de energie in principalele sale centre de date de aproximativ 50MWh pe luna, echivalentul consumului a peste 350 de gospodarii in aceeasi perioada de timp. Performanta a fost atinsa ca urmare a instalarii, in urma cu sapte luni, a unor tehnologii avansate de racire, prin programul multianual de investitii destinat cresterii eficientei energetice a companiei si reducerii impactului asupra mediului. Programul de investitii a fost demarat in 2019 si inregistreaza deja rezultate semnificative.

Centrele de date sunt unitati cu consum ridicat de energie in special din cauza sistemelor de racire necesare asigurarii temperaturii optime de functionare a echipamentelor electronice. Astfel, sistemele de racire genereaza intre 40 si 50% din consumul total de energie al unui centru de date. Pentru diminuarea acestui consum, Vodafone Romania a adoptat si combinat o serie de tehnologii, printre acestea numarandu-se Phase Change Material (PCM), Dynamic Thermal Management, cu senzori inteligenti controlati prin Inteligenta Artificiala, si sistemele pe baza de apa racita (Chilled Water).

Aceste tehnologii au fost implementate in centrele de date ale Vodafone din Bucuresti, Cluj si Brasov, generand o economie de energie de 350 MWh in doar sapte luni de zile.

Tot ca parte a misiunii de a proteja Planeta, Vodafone Romania a demarat instalarea de panouri fotovoltaice in unitatile sale pentru a genera energie verde. Cel mai recent proiect de acest fel a fost implementat in luna ianuarie a acestui an la centrul din Constanta, avand o capacitate de 22 kWh si generand o economie de energie estimata la 15% in decursul unui an, respectiv 100% pe parcursul unei zile de vara. 

Pentru inlocuirea generatoarelor clasice cu combustibil folosite ca solutii de back-up in cazul penelor de curent, Vodafone a experimentat cu succes in 2020 utilizarea unui generator bazat pe hidrogen intr-unul din site-urile sale. Folosita initial exclusiv in proiecte spatiale, solutia a fost astfel adaptata pentru telecomunicatii, fiind o premiera in Europa. 

In prezent, Vodafone exploreaza utilizarea instalatiilor eoliene cu scopul de a genera energie verde pentru site-uri. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *