Mezzosoprana Carmen Topciu, invitata la Opera din Sydney

Carmen Topciu, prim-solista a Operei Brasov, a fost invitata la Opera din Sydney, anul viitor, din nou, pentru a interpreta rolul principal in opera „Carmen” de G. Bizet, dar si pentru a juca intr-o noua productie, opera „Castelul Printului Barba-Albastra”, compusa de Béla Bartók. In 2019, ea a avut debutul absolut la Opera din Sydney cu rolul Giovanna Seymour din „Anna Bolena” de G. Donizetti si apoi, in februarie 2020, a cantat partitura frumoasei si pasionalei Carmen.

„Am fost invitată să joc, din nou, într-o producție cu opera «Carmen» de G. Bizet, în luna februarie. Deja am puțină istorie la Sydney, cu succes, și directorul Operei de acolo mă apreciază foarte mult. M-au rechemat pentru a o interpreta pe Carmen și au îndrăznit să mă întrebe dacă mi-ar plăcea să fac rolul Judith în «Castelul Prințului Barbă-Albastră» de Béla Bartók – este o lucrare pe care nu o am încă în repertoriu.

La început, invitația a fost o surpriză, nu am putut să spun nici da, nici nu, până nu am ascultat cu mare atenție această creație. Apoi, mi-a fost destul de simplu să iau o decizie fiindcă opera este superbă, iar rolul scris pentru mezzosoprană este fantastic.

Muzica lui Bartók este neașteptat de interesantă și scrisă extrem de bine în relația cu textul. Bartók este o provocare, este prima lucrare a lui pe care o voi interpreta și, mai mult decât atât, este, desigur, compusă în limba maghiară și se cântă în original, cu traducere în limba engleză. Așa că este o dublă provocare!

Tema operei este celebra poveste a castelului lui Barbă-Albastră, numai că libretul a fost mult modificat. Este o operă, unii ar spune macabră, dar nu este așa, este o operă în care manipularea este la ordinea zilei, cu o poveste de dragoste în care se folosește iubirea pentru a manipula astfel încât fiecare să-și atingă scopul. Pe parcursul operei, Judith crede că, prin șantaj emoțional, va ajunge să-și îndeplinească dorințele, doar că ea este cea care are de pierdut, în final fiind ascunsă și închisă în castel, după a șaptea ușă, împreună cu celelalte trei soții ale lui Barbă-Albastră”, spune mezzosoprana Carmen Topciu.

Partener de scena ii va fi basul Daniel Sumegi in rolul lui Barba-Albastra, in timp ce conducerea muzicala ii va aparține italianului Andrea Molino. Regia artistica a spectacolului este semnata de Andy Morton.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *