Prima padure inteligenta din Romania
Vodafone anunta, in premiera in Romania, un proiect de padure inteligenta, conectata la reteaua Supernet. Padurea, situata in judetul Covasna, a fost dotata cu un sistem de monitorizare si semnalizare in timp real a sunetelor specifice exploatarilor forestiere, ceea ce ajuta la combaterea defrisarilor ilegale. Proiectul este parte a misiunii Vodafone de a proteja mediul si un apel la solidaritate pentru apararea padurilor din Romania impotriva defrisarilor ilegale, in linie cu noua pozitionare a brandului anuntata astazi la nivel global, „Impreuna putem”.
Solutia de padure inteligenta implementata de Vodafone are la baza sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunica cu reteaua Vodafone si consta intr-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevazute cu senzori acustici care capteaza o gama variata de sunete din mediul inconjurator. Datele captate sunt trimise, prin internet, catre o platforma aflata in cloud, dotata cu Inteligenta Artificiala.
Aplicatia analizeaza in timp real informatia primita si, daca sunt detectate zgomote precum cele de drujba, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activitati suspecte, trimite tot in timp real alerte catre o aplicatie instalata pe telefoanele padurarilor si/sau catre un centru de monitorizare zonal sau national. Solutia le permite administratorilor padurilor sa asculte in timp real ce se intampla si sa intervina prompt in caz de pericol. Dispozitivele sunt instalate in segmentul superior al arborilor, intr-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigura alimentarea cu energie si sunt protejate de intemperii. Un singur dispozitiv are o raza de acoperire de 1Km si poate preveni defrisarea a peste 3Km2 de padure.
„Proiectul pe care l-am anuntat astazi demonstreaza inca o data cum tehnologia poate contribui la solutionarea unei probleme reale cu care Romania se confrunta si anume defrisarea necontrolata. Nu vom avea niciodata suficienti padurari sa ne protejam complet padurile, insa putem avea suficienti gardieni digitali care sa detecteze si sa ne anunte imediat ce apare un pericol real de defrisare ilegala.
Solutia noastra se bazeaza pe captarea in timp real, cu ajutorul retelei Vodafone, a sunetelor specifice actiunilor de defrisare (drujba, motor etc.) si recunoasterea lor cu ajutorul inteligentei artificiale, urmate de transmiterea unei alerte catre persoanele si autoritatile responsabile ce pot interveni pentru a stopa actiunea de defrisare. Solutia propusa de noi este complementara masurilor deja luate de autoritati pentru ca intervine in etapa initiala, de detectie si alarmare din interiorul padurii, inainte ca defrisarea sa aiba loc”, a declarat Catalin Buliga, Chief Technology Officer, Vodafone Romania.